Snitele, alimente pentru sportivi

Snitele, alimente pentru sportivi

Am ales snitelele pentru ca sunt la fel de “celebre” printre romani cum sunt, mai nou, si iaurtul grecesc si untul de arahide despre care am scris pana acum in aceasta noua categorie – alimente pentru sportivi. Orice aliment e indicat si recomandat pentru sportivi dar cele pe care le punctez se diferentiaza prin continutul ridicat de anumiti nutrienti si pot fi folosite in cantitati mai mari de care cei care fac sport. Cand faci sport iti creste necesarul zilnic de nutrienti si, implicit, de kcalorii si, cum se vehiculeaza des in media, poti manca orice. Teoretic da, practic daca mananci mai mult decat ai nevoie si cand faci sport te poti ingrasa sau iti poti pune sanatatea in pericol.

In cazul snitelelor acestea sunt o sursa de proteina si grasimi dar si de carhohidrati intr-un procent mai mic. In video explic cum se prepara, ce cantitati folosesc, varianta snitele prajite in ulei versus la cuptor dar si cate kcal si ce aport nutritional iti ofera.

Valori nutrionale pentru 250 de grame de snitel (cca o portie normala la restaurant) preparat cu ulei in tigae si cu cantitatile din video:

  • Calorii (kcal) = 1066
  • Grasimi = 50 g
  • Proteine = 97 g
  • Carbohidrați = 57 g

Continutul de proteina este suficient pentru intreaga zi, in teorie, pentru un adult si dupa caz (adica in functie de greutate) poate fi mai mult sau mai putin decat ai avea nevoie chiar si daca faci mult sport. La fel si pentru grasimi.

CAND E BINE SA CONSUMI snitele – dupa un antrenament de forta sau anduranta pentru ca digestia proteinei consuma mai multe kcalorii spre deosebire de alti nutrienti iar grasimile nu sunt recomandate in timpul efortului.

CAND NU E BINE SA CONSUMI snitele – inainte sau in timpul antrenamentelor din considerentele de mai sus.

CU CE COMBINI snitelele – in functie de necesarul tau caloric adauga alte surse de carbohidrati pe langa snitele care au deja proteina si grasimi suficiente, carbohidrati din piure de cartofi, cartofi natur (daca adaugi cartofi prajiti maresti consumul zilnic de grasimi) orez sau bulgur si legume proaspete, murate sau gatite fara ulei.

Un plan nutrional personalizat te poate ajuta sa consumi snitele in functie de cat ai tu nevoie, respectand stilul de viata, tipul de sport pe care il practici sau cata miscare faci sau vrei un corp atletic, musculos si sanatos. Daca vrei sa afli mai multe te invit sa rasfoiesti acest site sau sa imi scrii pe nutritie@roxanaradu.com