unt de arahide, alimente pentru sportivi

unt de arahide, alimente pentru sportivi

Din recenta mea serie de alimente pentru sportivi continui cu unul foarte celebru, untul de arahide. Retine, te rog, ca alimentele nu ingrasa sau slabesc, nu au superputeri sa se transforme in superalimente sau superfoods, nu vindeca miraculos, doar iti ofera nutrienti si calorii. La fel si aceste alimente pentru sportivi, sunt normale si fara puteri magice, doar ca pot fi consumate de cei care fac sport in cantitati mai mari fara riscul de a ingrasa datorita continutul ridicat de anumiti nutrienti si ideale pentru a suplimente caloriile in plus, multele calorii in unele cazuri, necesare atunci cand faci mult sport sau miscare.

La fel ca si iaurtul grecesc, untul de arahide este o excelenta sursa de grasimi promovat insa ca o sursa de proteina. De ce? Pentru ca are un continut ridicat de proteina fata de alte alimente similare de origine vegetala. Care e diferenta te intrebi? Una foarte mare pentru ca daca in documentarul X ti se arata ca poti inlocui carnea de pui cu unt de arahide ar trebui sa stii ca asta iti va creste aportul zilnic de calorii si nutrienti. Valorile nutritionale ale untului de arahide difera in funtie de produs, tara de origine si modul in care a fost preparat, comercial sau in casa, cu mai multe grasimi sau mai putine fata de valorile de mai jos pentru 100 de grame:

  • Calorii (kcal) = 588
  • Grasimi = 50 g
  • Proteine = 25 g
  • Carbohidrați = 20 g

50 de grame de grasimi reprezinta aproape 80% necesarul zilnic de 2000 de kcal al unui adult si 100 de grame de unt de arahide pot fi consumate foarte usor fara sa iti dai seama.

Pe langa grasimi sanatoase si proteina, untul de arahide mai este si o excelenta sursa de magneziu, mangan si vitaminele B, al caror aport este extrem de esential pentru cei care fac mult sport, mai ales anduranta.

Si daca nu faci sport deloc sau miscare tot poti consuma unt de arahide insa in cantitati mai mici, 1-2 lingurite sau linguri pe zi, in functie de necesarul tau zilnic de nutrienti.

unt arahide, alimente sportivi, retete sportivi, nutritie sportiva, nutritionist sportiv
Din 100 de grame de arahide coapte la cuptor si apoi date prin blendercu putina apa mi-au iesit cam 50 de grame de unt de arahide.

CAND E BINE SA CONSUMI untul de arahide – dupa orice efort de anduranta mai mai de 2-3 ore cand ai nevoie de toti macronutientii mai ales daca efortul a fost intens sau in zona de puls in care arzi grasimi pe post de energie. In timpul efortul de anduranta mai mare de 4-5 ore de tipul triatlon sau ultramaraton.

CAND NU E BINE SA CONSUMI untul de arahide – in timpul efortului de orice fel datorita continutului ridicat de grasimi. Inainte de un antrenament sau o competitie sportiva cu intensitate ridicata si durata medie de 1-3 ore.

CU CE COMBINI untul de arahide. Pentru ca are un continut mai scazut de carbohidrati si suficiente proteina si grasimi cu carbohidrati, fireste. Mie imi place sa il folosesc cu felii de mere sau caise, galete de orez, cu paine si banane. Sau orice alte combinatii de carbohidrati simpli, fructe sau legume, si carbohidrati complecsi, mai ales cu fibre, precum painea, clatitele etc

unt arahide, alimente sportivi, retete sportivi, nutritie sportiva, nutritionist sportiv
o felie de paine integrala, 2 linguri de unt de arahide si 2 caise, gustarea pentru preferata, si de recuperare, dupa un antrenament de 2 ore la intensitate joasa.

Un plan nutrional personalizat te poate ajuta sa consumi untul de arahide in functie de cat ai tu nevoie, respectand stilul de viata, tipul de sport pe care il practici sau cata miscare faci sau vrei un corp atletic, musculos si sanatos. Daca vrei sa afli mai multe te invit sa rasfoiesti acest site sau sa imi scrii pe nutritie@roxanaradu.com