Invata sa mananci corect in functie de sportul pe care il practici

Invata sa mananci corect in functie de sportul pe care il practici

Invata sa mananci corect in functie de sportul pe care il practici sau cata miscare si sport faci saptamanal. Un deficit caloric sau nutritional pe fondul unei activitati fizice intense poate slabi sistemul imunitar. In contextul actualei epidemii de coronavirus sistemului imunitar si alimentaria corecta sunt mai importante ca niciodata.

A manca corect inseamna a manca sanatos, conform definitiei si studiilor, suficient, a nu face excese si a oferi corpului doza zilnica de macro, micro si fitonutrienti. Doza zilnica inseamna un numar de calorii care variaza de la barbat la femeie, in functie de varsta, greutate, stil de viata, activitate, cat si ce tip de sport practici. In cazul femeilor, fetelor, necesarul difera in functie de ciclul lunar si modificarea metabolismului bazal in baza acestuia. Caloriile se impart apoi in macro nutrienti – carbohidrati (simpli si complecsi), proteine si grasimi/lipide. Macro nutrientii se consuma in procente diferite si in functie de dieta prefera (si cea care ti se potriveste cel mai bine pe aceleasi criterii care decid necesarul caloric zilnic) si de cata miscare sau sport faci in fiecare zi si la final de saptamana.

Procentele pentru cea mai populara si eficienta dieta, sustinuta stiintific de cele multe studii, fireste, cea cu mai multi carbohidrati si mai putine grasimi – high carb/low fat – se rezuma la maxim 35% grasimi/lipide, 30-50% proteine (intre 0.8 – 2.2 grame de proteina/kg) si 40-55% carbohidrati.

Si ce mananci? Un pic din toate si de toate, zilnic. Ideal ar fi sa consumi de doua ori pe zi fructe, de doua ori pe zi legume proaspete si cat mai putin gatite pentru a profita de vitaminele si mineralele pe care ni le ofera, proteina repartizata in functie de necesarul tau pe 2-3 mese la circa 2-3 ore distanta si carbohidratii, simpli si complecsi.

Si la final de zi calculele. Care cu cat sunt mai exacte cu cat tin corpul si mintea intr-o balanta corecta in care excesul nu dauneaza sanatatii. Si la fel de importante, daca nu esentiale, sunt hidratarea si odihna/somnul. Iar pentru cei care fac mai mult de 7 ore de sport pe saptamana, amatori sau profesionisti, recuperarea, disciplina si suplimentele sportive.

Calculele si gramajele sunt partea cea mai grea si motivul pentru care majoritatea dintre noi nu reusesc sa tina in balanta o dieta corecta pe termen lung. Absolut normal, tinand cont de timpul liber pe care il are fiecare si prioritizarea activitatilor zilnice. Insa aici cheia si secretul stau in organizare (am scris un articol pe tema asta cu 15 pasi sau sfaturi pentru cei care sunt la inceput). Am observat la clientii mei ca rata de succes creste la cei care stau foarte bine la partea de organizare si se pricep mai bine la managementul unui proiect. Pentru ca, in fond, abordarea unui stil de viata corect si sanatos chiar e un proiect si o provocare in zilele noastre.

Si cum inveti sa mananci corect? Prin calcule, disciplina, organizare si rabdare in functie de obiectivele tale:

Invata sa slabesti corect cu folosind un plan personalizat de ars grasimi/slabit nu orice dieta gratis de pe internet sau de la colegii de birou.

Invatata sa mananci corect in functie de stilul tau de viata cu un plan personalizat care iti permite sa mananci si ce vrei, cand vrei, fara restrictii alimentare sau orare dar in functie de cata miscare sau sport faci chiar daca asta inseamna ca mergi doar de 3 ori pe saptamana la sala.

Invata sa mananci corect si sa iti imbunatatesti performanta sportiva folosind un plan personalizat in functie de intensitatea sau durata antrenamentelor si a competitiilor dar si tipul de sport pe care il practici, nu in functie de ce fac alti sportivi sau sportive, ce spun antrenorii sau cei a caror specializare profesionala nu e in nutritie sportiva.

Daca nu vrei sa iti calculeze un nutritionist sportiv cat si ce mananci zilnic, adica sa folosesti un plan nutritional personalizat, poti oricand incerca multitudinea de aplicatii care fac asta pentru tine cu mentiunea ca, cel putin din experienta proprie si cu clientii, marja de eroare poate fi extrem de importanta in performanta sportiva sau daca vrei sa slabesti arzand grasimi. Vorbim aici de 100-200 kcal zilnic care pot fi esentiale dupa caz.

Si daca nu te regasesti in cele de mai sus, ai intrebari sau nelamuriri poti oricand sa ma intrebi intr-un e-mail la nutritie@roxanaradu.com

Si pe final un singur sfat am pentru tine – putin din toate si exces de nimic!