Cereale integrale, fructe de padure si lapte

Cereale integrale, fructe de padure si lapte

Cereale integrale (de secara, orz, ovaz, kamut etc) lapte (de vaca, capra, cocos, migdale etc) fructe de padure sau orice fructe preferate. E una din combinatiile pe care le ofer clientilor pentru micul dejun, pe care le folosesc si recomand mai ales inaintea curselor sau antrenamentelor de anduranta (adica cele care depasesc 60 de minute). Mai ales pentru cei care fac sport si au un necesar caloric mai ridicat.

Cand ai de consumat 2500-3000 de calorii pe zi din care 60% carbohidrati (pentru cei care adopta dieta clasica “high carb/low fat” – in care carbohidratii sunt principala sursa de energie), toate mesele principale trebuie sa contina circa 60% carbohidrati, de preferat cu 30% carbohidrati simpli (cu eliberare rapida, adica se transforma mai repede in energie; in cazul de fata fructele din farfurie; in general fructele si legumele) si 30% carbohidrati complecsi (cu eliberare lenta, adica se transforma mai greu in energie, se digera mai greu din cauza continutului ridicat de fibre; in cazul de fata cerealele integrale din farfurie; in general cerealele integrale, pastele integrale, orezul integral sau negru, lintea, bulgurul, nautul etc).

Pentru cei care fac mai putin sport sau deloc cerealele integrale cu lapte si fructe pot fi o varianta de mic dejun, in cantitati mai mici, desigur, pentru simplul motiv ca ofera o varietate in dieta, pe langa clasicul mic dejun cu oua, paine, unt, dulceata. Varietatea si/sau diversitatea sunt importante in orice dieta iar faptul ca in zilele noastre avem acces la o multitudine de alimente din diverse culturi si/sau civilizatii (spre exemplu fulgii integrali de kamut provin din kamut, cereale aparent documentate ca facand parte din dieta egiptenilor) poate fi folosit ca un atu pentru un stil de viata sanatos.

Desigur, exista studii pro si contra, recomandari pro si contra de la nutritionisti mai mult sau mai putin celebri, romani sau nu, si combinatia cereale cu lapte si fructe la mic dejun sau in general poate fi comentata, disputata si desfiintata.

Dar ce ar trebui sa retii tu din toata postarea asta este simplul fapt ca fiecare dintre noi reactioneaza diferit si este diferit mai ales cand vine vorba de ce ne defineste si ne tine in viata, nutritia, alimentatie sau dieta pe care o alegem.

Daca cerealele integrale te baloneaza in mod repetat si nu poti trece peste senzatie, nu le consuma.

Daca laptele de vaca sau capra in combinatie cu cereale iti da o stare de somnolenta dupa micul dejun si nu poti trece peste senzatie sau iti afecteaza activitatatile zilnice, nu folosi lapte de provenienta animala, incerca apa, suc de fructe sau nu renunta de tot.

Daca simti ca genul asta de mic dejun nu iti ofera energie pana la urmatoarea masa principala a zilei, cu sau fara sport intre mese, fie nu ai mancat suficient in ziua precedenta, fie nu mananci suficient in general fie nu digeri corect combinatia si e mai bine sa renunti la ea.

Daca laptele in combinatie cu fructele iti deranjeaza stomacul si starea de bine, nu le consuma.

Daca cerealele integrale ti se par fara gust (e si normal din cauza fibrelor si pentru simplul fapt ca nu au zahar precum cele simple si/sau “colorate”) adauga scortisoara, vanilie, miere de albine sau pur si simplu renunta.

Daca ai intrebari nu ezita, lista poate continua. Imi poti scrie pe nutritie@roxanaradu.com