Vidraru Bike Challenge si Artventure

Vidraru Bike Challenge si Artventure

De cand am vazut set-up-ul pentru fotografia asta mi-am zis: – incredibil, asa ceva in Romania n-am mai vazut si aici in varf de munte cum naiba am ajuns baietii astia! Probabil ca nu e o noutate dar eu in ultimii 2 ani nu m-am mai dat pe mtb sau la curse de mountain bike, si, de la prea multa sosea sau prea mult ciclocros, am avut un oarecare soc sa vad la peste 1000 de metri altitudine, o camera asezata pe trepied, lumini, un fotograf, si nu orice fotograf, ci chiar Tibi Hila si inca un fotograf pozitionat strategic cativa metri mai jos. Am ochiul format dupa mai bine de 17 de ani cat am lucrat cu fotografi si da, am avut timp sa vad toate astea in timp ce coboram, pe portiuni destul de abrupte pentru mine, la Vidraru Bike Challenge, multumita furcii Lauf care ma limiteaza la siguranta si eficienta. 

Nu e usor sa fii fotograf, iti trebuie rabdare, echipament, timp si mai multa rabdare si nu in ultimul rand intelegere fata de fiecare personaj pe care il fotografiezi. Si dupa ce ai stat ore intregi pe aceeasi pozitie, uneori in frig, fara o bautura sau o masa calda, trebuie sa ajungi acasa, nu la somn si relaxare ci la un laptop, sa descarci pozele, sa le editezi, sa mai petreci alte ore muncind, toate astea nu pentru un singur client ci zeci, sute dupa caz sau concurs. 

Pentru toata munca asta nu exista renumeratie, sau daca exista e infima pentru un fotograf la o cursa de ciclism. Eu am lucrat cu fotografi de moda care pentru jumatate din efortul depus de un fotograf la evenimente sportive primeau mii de euro. In acelasi timp la curse de ciclism din strainatate am platit si 25 de euro pentru o fotografie. 

Nu are rost sa incerc sa va explic mai in detaliu pentru ca nu ma pricep dar daca nu ai fost macar o data in viata sa faci poze sau fotografii (poze poti sa faci cu telefonul, fotografii ca aceasta nu poti sa faci decat cu o camera deloc ieftina, lumini si accesorii deloc ieftine, experienta si multa rabdare) la un concurs de ciclism nu ai cum sa intelegi ce presupune ca tu, din zeci sau sute de concurenti, sa ai o super imagine ca asta la profil. 

E un semn de respect, mai intai fata de tine si apoi fata de fotograf, ca atunci cand folosesti o astfel de imagine sa:
– ii multumesti fotografului
– mentionezi sursa cu © si tag paginii sau profilului de unde ai luat-o sau cui a realizat-o 
– rasplatesti finaciar eforturile depuse pentru realizarea ei 

Multumesc, salut cu respect proiectul Artventure si abia astept urmatoarea cursa la care vor participa!