cum verifici gradul de hidratare

cum verifici gradul de hidratare

Stim cu totii ca 2 litri de lichide pe zi este recomandarea ideala pentru un adult. Insa in practica cantitatea aceasta difera in functie de varsta, greutate, activitate fizica si dieta. La fel ca numarul de calorii de care ai nevoie zilnic, lichidele ajung cam la aceleasi valori. Cand spun lichide nu ma refer doar la apa ci la supe, ciorbe, cafea, ceai, bauturi alcoolice, sucuri etc.

Cea mai simpla metoda de a verifica constant daca esti bine hidratat/a sau nu este consultarea paletei de urina de mai sus, mai exact Paleta de culoare a urinei – Berning și Kendig, 2013.

O alta metoda, sustinuta de National Library of Medicine. este un simplu test al pielii ce poate verifica gradul de hidratare al pielii. Pur si simplu prinde pielea de pe dosul mainii cu degetul mare si cel aratator, tine apasat cateva secunde si apai da drumul pielii. Daca pielea revine imediat esti hidratat/a. Daca nu, turgenta pielii iti va spune ca ai nevoie de niste apa.

Sau mai poti folosi teste speciale de urina.

DE RETINUT:

  1. tine cont de faptul ca pentru fiecare calorie consumata ai nevoie de 1 ml de lichid/apa, pentru fiecare gram de carbohidrat complex corpul are nevoie de 4 ml de apa pentru a-l descompune si transforma in energie.
  2. daca esti sportiv/a, faci sport (3-20+ ore pe saptamana) sau mergi la sala pentru fitness hidratarea este extrem de importanta. Probabil stii deja ca nu poti functiona sau performa consumand apa simpla si ca ai nevoie de bauturi izotonice, pentru a inlocui electrolitii pe care ii pierzi in timpul efortului.
  3. vitaminele pot influenta culoarea urinei si e bine sa verifici cum stai cu hidratarea la minin 2 ore dupa ce le-ai luat
  4. dimineata vei avea intotdeauna corpul usor deshidratat si urina de culoare mai inchisa. De asta este recomandata apa pe stomacul gol. Pentru hidratare. Ca bei apa calda sau rece sau cu lamaie nu conteaza catusi de putin, lichida sa fie, si nici nu te ajuta sa slabesti cum pretind unele diete magice
  5. citeste si despre HIDRATAREA SPORTIVEI SAU SPORTIVULUI IN SEZONUL RECE
  6. citeste si despre HIDRATAREA CORECTA LA SALA
  7. vezi cum iti poti prepara BAUTURA IZOTONICA NATURALA