Transfăgărăşan 2009
Un traseu ce trebuie bifat, însă nu sâmbăta, şi nu în luna iulie. La fel ca şi în cazul Veneţiei, am judecat după imagini şi poveşti, însă realitatea mi-a dezamăgit aşteptările. Ce m-a dezamăgit la Transfăgărăşan? Oamenii. Prea mulţi, prea necivilizaţi şi prea gălăgioşi pentru un traseu atât de frumos. Nu am găsit un colţ liber şi liniştit, de la Curtea de Argeş până la Bran, unde am înoptat. Poate data viitoare va fi altfel, doar pentru că traseul merită mai mult decât atenţie şi a doua şansă.
Ziua 1 – Bucureşti – Piteşti – Curtea de Argeş – Vidraru. Primele curbe, până la lac, mi s-au părut divine. Nici nu ştiam ce mă aşteaptă …
Nu am oprit la baraj. Nu am găsit liniştea necesară să pot admira peisajul. Prea mulţi oameni, grătare şi comercianţi.
După baraj, am parcurs câţiva kilometri care mi s-au părut plictisitori. Poate pentru că aşteptam cu nerabdare curbele deosebit de periculoase (sincer, ori e de vină maşina, ori eu, căci în final mi s-au părut floare la ureche) ce duc la Bâlea Lac.
Şi aş putea continua dar mă opresc aici, să nu chinui cititorul.
Nici la Bâlea Lac, nu am oprit, din aceleaşi considerente. Însă nu am rezistat la singura bucată de zapadă şi ignorând gratarele şi manelele din jur, eu şi Marele Alb:
Am luat-o la picior, respectiv lăbuţă, să o salutăm:
Peisajele de la coborâre? Parcă identice.
Şi mă opresc aici.
Am coborât pe un traseu sugerat de Doru, traseu ce se anunţa atractiv. Dar nu a fost să fie. Cum am coborât în Victoria, oraşul:
A început ploaia. Torenţială şi destul de periculoasă, pentru că la un moment dat, a fulgerat, şi dumnealui, copacul, a picat brusc în calea mea:
Asta da traseu deosebit de periculos.
Merită notat însă, pentru sălbăticie şi linişte. Dacă nu plouă torenţial evident.
Transfăgărăşan – Bâlea Cascada – Victoria – Drăguş – Sâmbăta de Sus – Lisa – Gura Văii – Recea – Sebeş – Mărgineni – Bucium – Şinca Veche – Şinca Nouă – Poiana Mărului – Zărneşti – Râşnov – Bran.
Satisfacţia după prima zi şi acest traseu – fără preţ.
Ziua 2 – Bran – Dâmbovicioara – Cheile Dâmbovicioarei:
Există şi o peştera în zonă. Din păcate şi aici am găsit grătare şi manele şi nu am avut unde opri. Însă mulţumesc celor care au inventat 4×4 pentru că am putut urca în zone în care am găsit linişte şi pace.
Şi când scriu urcat, mă refer la urcat la picior, pentru că natura are şi ea dreptul la propria intimitate. De la peştera Dâmbovicioara spre Piatra Craiului am urcat cu maşina doar până la acest punct:
Aş fi urcat şi până la Piatra Craiului, însă Fido nu a fost de acord.
A preferat tufişurile şi mini peşterile:
De la Dâmbovicioara am luat toate forestierele şi coclaurile posibile, doar că toate se opreau într-un anumit punct. Din pacate. Satisfacţia că ai ajuns pe un drum pe care nu ajunge orice maşină = fără preţ.
După distracţia de la Dâmbovicioara am luat-o spre Dragoslovele, Valea Mare, Câmpulung, Piteşti şi într-un final am ajuns la Bucureşti.
Vă recomand traseele şi vă rog, dacă mergeţi în natură admiraţi-o doar, nu o folosiţi pe post de bucătărie.
42 thoughts on “Transfăgărăşan 2009”
You must be logged in to post a comment.
Dupa cum banuiam, absolut superb! trebuie neaparat, la una dintre vizitele in Romania, sa il iau pe sot de o aripa si sa ne pornim la explorat transfagarasanul! 🙂
O da Carola, un mare DA. Numa sa nu mergeti vara si sambata, repet.
Te-au enervat putin omuletii cu gratarele lor nu?
@Andrei – e cam vizibil nu? (te-am visat aseara, cica plecai in Africa in expeditie … )
E foarte vizibil…oricum fotografiile sunt mai mult decat reusite la fel ca si meleagurile respective,pacat de lipsa de civilizatie…cat despre Africa,nu am plecat,sunt inca pe pozitii aici,dar vei fi prima care va afla daca se intampla,voi avea nevoie de un caine de paza si poate vrea Fido sa ma ajute sa rezolv situatia…
@Andrei – :)))))))) s-ar putea sa nu ii placa in Africa, vad ca cedeaza la caldura, Fido zic. Cat despre fotografii … nu is asa grozave, ma incapatanez sa le fac cu un Nokia nepotrivit, da nah …
Da dar pana cedeaza nu ma ataca nimeni pe acolo ca il stiu mic si fioros…dupa aia incep sa ma rog si sa sper ca o data cu lasarea intunericului isi revine si Fido…
:)))))))))
OK. Eu tre sa plec pe 4 sau pe 5 pe acolo. Mi-e o frica de mor de curbe, de cazut pietre etc… Sper sa ma linistesc. Dar nu am inteles, de ce nu vara?
@gazutza – deci stai linistita, curbele nu sunt deloc periculoase si nu cad pietre. Traseul e foarte usor si deloc cum se spune. Am zis ca nu vara pentru ca sunt o multime de turisti (poate nu in timpul saptamanii) si nu ai liniste etc
Off ce dor mi s-a facut de Transfagarasan. :(( Nu am ajuns deloc anul asta insa poate in august reusim sa dam si noi o fuga cateva zile pe la Piscul Negru respectiv Balea Lac. E divin divin peisajul si merita din plin. Cel mai frumos mi se pare toamna, pe la inceputul lui octombrie asa.
Data viitoare iau si eu acaretul si refacem traseul. O sa vezi drumul asta cu alti ochi. CU totul altfel. De ce nu te-ai oprit la Valtori in Fagaras? De ce nu ai intrat de la SInca pe Valea cu pastravarii (unde e rezevratia de carnivore mari)? De ce din BRan nu ai intrat pe scurtatura spre Ciocanu – Dambovicioara – Inapoi in Fundata?
Eh, mai trebuie si copilot, nu doar marele alb 🙂
@Adina – pai cred ca merg din nou in octombrie
@Doru – pai nu am fost in Fagaras si huoo cate sa faci vezi in 2 zile :))))) Da am avut copilot pe langa, interesant de cu totu altceva ;))))))) Nu am gasit scurtatura spre Ciocanu … imi trebe harta aia neaparat ;)))
Frumos 🙂 imi notez si o sa fac si eu traseul asta.
Trebe neaparat Daniel, trebe.
@Doru: O idee geniala sa mergi cu 4×4-ul in rezervatie. Geniala! Si totusi, poate fi imbunatatita destul de simplu: scoti toba de esapament, sa auda marile carnivore ca intr-adevar e o masina pe-acolo. Eventual sa auda si prada lor.
Si, daca poti, ataseaza si un plug la 4×4, poate nu reusesti sa erodezi cu cauciucurile destul de bine.
G.
superbe poze.Pozele astea arataile si Elenei Udrea, poate invata ce sa promivezi mai ieftin si mai eficient.
Multumesc frumos Florin, nu intru eu in vorba cu individa aceea nesuferita.
sambata plec si eu, cu sotiia si fii-mea, la niste rude in Curtea de Arges si duminica as vrea sa abordez Transfagarasanul,pana la Balea. Nu am fost niciodata si aveam asta in plan mai demult.Sper sa fie frumos, ca de aglomerat, nu o fi ca pe A1 (eu sunt de pe langa Bucuresti)… sper sa-i placa si Alexiei (fii-mea de 2 ani si 10 luni)… sper ca drumul e ok
@KDJ – drumul e foarte in regula. Nu e periculos deloc si nici nu cad pietre. Doar se cere atentie, ca la orice alt traseu. Numa sa plecati de dimineata etc
mersi de info… a, si trebuie sa-ti iei neaparat un ap foto digital, nu ca n-ar fi iesit OK pozele cu Nokia, dar… e altceva…
@KDJ – apai stiu … da mai intai cauciucuri si accesorii 4×4 si dupa aparat foto … hihi
dar ce masina ai? un ap foto Ok e si unul la 3.5-4 mil. sa stii…
eu am un logan de 1.4 si m-am catarat cu el in multe locuri, ca are garda la sol bunicica…
Pai si al meu e 3-4 mil, aparatul zic si is multumita de el pana amu. Daca e sa imi iau altceva trec direct la categoria grea de aparate profi. Masina mea e o Toyota Land Cruiser.
Frumoasa tara e Romania!
Pacat ca e locuita si de… rromi!
Cine poate sa imi zica si mie exact un traseu prin Trans Fagarasan cu plecare din Bacau… ca habar nu am cum se ajunge… si pe unde se recomanda sa ma cazez si ca pret si ca zona si ca liniste… ca probabil o sa am si eu aceiasi problema ca voi cu gratarele si manelele…
@Vali – te sfatuiesc sincer sa iti iei un Atlas auto, e cam scump da merita, si sa iti alegi tu traseul dupa plac si motor. Altfel – Bacau, Onesti, Brasov, Arges, Transfagarasan si poti sa te intorci chiar si pe la Sibiu. Dar e dupa plac …
am fost la Balea…frumos. noroc ca nu am condus eu, ca sa ma pot bucuea de toate minunatiile muntelui. m-a rupt in schimb drumul pana iesi in golul alpin, cu atat de multe serpentine. Au dat-o gata pe fii-mea. primul ei rau de masina in vreo 35.000 km parcursi de-alungul a 3 anisori. :)ce e de bine, e ca au aparut portiuni cu asfalt nou si poate ca se va mai asfalta (chiar daca e turnat in strat subtire si va crapa repede C’ASA E IN TENIS!
am uitat sa zic de Balea… frumos loc. cel mai mult m-a impresionat apa foarte curata a lacului, si oilea alea printre stanci. in rest, foarte multa lume, in week-end! nu mai repet faza cu week-end-ul NEVER…s-a blocat si tunelul…cocalarii pusi pe glume tipau/urlau si claxonau,in tunel, desi e interzis! iar Politie, nici urma! toti parcau haotic (nici nu prea sunt locuri, ce-i drept)… am vazunt insa ceva ce innota prin apa lacului, si nu-mi dau seama ce a fost ca era chiar sub luciul apei. stiti careva?
@KDJ – pai io iti zisei sa nu mergi in uichend ca de astea o sa ai parte … da sterge amintirile negative si pastreaza-le pe cele pozitive. Eu la lac nu am putut ajunge din cauza multimii. Dar o sa repet traseul intr-o zi tarzie de toamna cand sper sa nu fie nimeni pe acolo.
Daca vrei sa vezi cu adevarat frumusetile Fagarasului, ar fi bine sa renunti la masina si sa mergi frumusel pe trasee montane. Si atunci sa te tii! Mi se pare normal sa nu fii impresionat de privelistea de pe sosea. Mai ales ca romanul trebuie sa faca neaparat un gratar pentru a simti ca a fost la munte. Incearca senzatiile date de traseele montane, chiar daca sunt mai scurte la inceput. Vor fi frumoase, garantez! (Exceptand gunoaiele lasate in urma de pantofari)
@cami – apai merg si pe jos cum sa nu, cand am timp, cu masina nu ajungi chiar oriunde.
super bestiale fotografiile !!!
astept cu nerabdare inceputul lunii septembrie pt a ajunge si eu acolo !
@nicolae – ei nu is chiar asa grozave, stai sa imi iau aparat serios si dupa. Si da, sa mergi, e prea frumos.
@R.R.- Degeaba ai masina super daca tot singura te plimbi! Mai ales in creierii muntilor!
minion – pai uneori e bine sa fii si singur, pentru eliberare spirituala etc
Degeaba! Tot cu cineva trebuie sa fii, sa discuti sa te plangi…. orice dar nu singur!
R.R.Degeaba! Tot cu cineva trebuie sa fii, sa discuti sa te plangi…. orice dar nu singur!
@minion – no singuratatea face bine chiar, depinde cat de stabil emotional esti sau cata incredere ai in tine …
Ma rog! Daca asa crezi tu!
Buna…am si eu o intrebare..vreau tare sa ma pornesc pe acest traseu..inceputul lunii octombrie e ok pt a-l face? si inka ceva..unde putem face rost de o harta a acestui traseu..ca sa putem vizita toate locurile dar si sa nu ne ratacim 😀 astept raspuns
In octombrie e foarte bine. Harti nu prea ai sa gasesti. Mergi la Diverta si achizitioneaza o harta mare a Romaniei. Au una sub forma de carte la 90 si ceva de lei. Cel mai sigur intrebi mereu localnicii pentru ca si hartile astea dau gres. Sau folosesti GPS …desi personal nu sunt de acord cu el …