Ruine, oglinda bălții și un cuib

Din seria unde dai și unde crapă, am plecat să sărbătoresc o onomastică, am greșit ulița și am ajuns lângă ruine, schitul Bălteni mai exact:

Traditia marturiseste ca Manastirea Balteni a fost ridicata pe locul unui schit mai vechi, construit de legendarul Negru Voda. Actualul monument se inscrie printre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din sudul tarii. Ca o particularitate, extrem de rar intalnita la bisericile din tara noastra, pridvorul exterior inconjura pe trei laturi pronaosul (un caz asemanator fiind la Tismana – judetul Gorj).

Legenda spune ca Manastirea Balteni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea, in urma unui vis pe care l-a avut in acest loc voievodul Radu Negru, inaintea unei lupte cu tatarii. Locul ales pentru ridicarea ei urma sa ii serveasca pe timp de restriste ca fortareata naturala, iar pe timp de pace ca lacas de rugaciune. Locul manastirii era in acea vreme ca si o insula care avea sa impiedice atacurile inamicului, stejarii seculari ai codrilor Vlasiei constituind un zid de neinvins. Mai multe detalii … aici

Recunosc sincer că am rămas fără respirație când am intrat în biserică și m-a lovit din plin mirosul divin de lemn vechi și atmosfera calmă și ușor medievală.

Tot din aceeși serie, tot în drum spre aceeași onomastică, am ajuns lângă lacul Bălteni. Cu un ochi la invitați și unul la baltă nu am rezistat tentației de a mă juca cu Bleaga.

Mai ales că sub nasul nostru se jucau în voie două familii de lișită:

Și un pescar mai inventiv:

Evident, pentru că am plecat în vizită nu aveam teleul Blegii la mine, am înghițit în sec și am acceptat aceste imagini de la departare. Dar m-am învățat minte, dacă iau și Bleaga cu mine iar și obiectivele și lentilele și tot. Nu de alta dar acum stau și mă întreb cui aparține cuibul:9 thoughts on “Ruine, oglinda bălții și un cuib”