Refugiul Grind şi munţii Piatra Craiului
Refugiul Grind l-am luat ca obiectiv pentru ce avea să devină o tură de o zi în Piatra Craiului. Munţii. Spun avea să devină pentru că atunci când l-am ales ca obiectiv (de pe o hartă veche din 1986 de la colegul de tură Ivan) eram prea cuprinsă de evenimentul din jurul meu (RFB “Creezi sau Donezi” editia de Paste) şi nu îmi imaginam că voi ajunge la el, obiectivul, în condiţiile în care urma să plecăm din Bucureşti la 10 seara. Dar iată-mă azi în faţa calculatorului, cu faţa roşie de la bronzat la 1700 metri altitudine şi încercând să leg câteva cuvinte despre cum a fost în RAI.
Flori de munte
Deci: plecat din Bucureşti sâmbătă seara înainte de ora 10. Ajuns în Cheile Dâmbovicioarei în jur de 01 noaptea. Găsit cu greu cazare însă în cele din urmă am reuşit ceva ore de somn într-un pat comfortabil de la Caminul Alpin. Duminică dimineaţa la 9 eram deja pe traseu, în Cheile Dâmbovicioarei. Zăpadă, gheaţă şi eu cu parazăpezile uitate acasă.
Cheile Dâmbovicioarei
Cu noi au venit Augusta şi Leu, doua personaje extrem de fascinante. Ne-au călăuzit tot drumul şi ne-au aşteptat cuminţi şi înţelegători la fiecare popas. Augusta, mereu agilă şi atentă la cel mai mic sunet, şi-a lăsat puiul acasă la Caminul Alpin şi ne-a devenit mamă pentru o zi.
Augusta
Leu, puternic, impunător şi leneş ca mine pentru că nu rata moţăiala la fiecare popas. Cei drept cei 8 ani ai săi îşi spuneau cuvântul.
Leu
Urcarea spre Refugiul Grind am abordat-o pe traseul mai greu, prin pădure, pe linia albastră, de la cabana Brustureţ. Mă rog, greu pentru mai puţin experimentaţi ca mine deşi după două ture de munte prin zăpadă până la genunchi mă aşteptam să urc mai cu viteză. Cei drept traseul pornea cu o urcare abruptă printre stînci şi pe la 1000 şi ceva altitudine.
Urcare prin pădure spre Poiana Funduri
În pădure mi-am îmbătat simţurile cu o linişte divină, un aer ameţitor de primăvară, ciripitul păsărelelor şi hârjoneala timidă dintre crengile brazilor şi razele soarelui.
Toate astea au culminat cu Poiana Funduri de unde am început să mă simt ca în Paradis. Zău nu am cuvinte să descriu cam ce frumoasă era poiana, dar până şi ghizii noştri scurtau admirativ zarea:
Augusta şi Poiana Funduri
A urmat o plimbare de duminică în compania crestelor înzăpezite din Piatra Craiului. Visam la munţii aştia din ianuarie dar nici în vise nu mi-am imaginat asemenea frumuseţi. Plimbarea asta cred că bate până şi pe cea din deşertul din Dubai. Cer senin, zapadă, soare, căldură, cărări nebatute, nici un urmă de oameni în jur … da, eram din nou în Paradis.
Din Poiana Funduri am delirat în mers, şi eu şi Bleaga, care săraca nici poze calitative nu mai era în stare să scoată, din cauza minunăţiilor din jur, printre Stânele din Funduri înspre şaua La Table.
Printre Stanele din Funduri
Şi cand aveam impresia că Poiana Funduri e cea mai frumoasă pe care am vazut-o vreodată am ajuns în Poiana Grind … iar extaz, iar exclamaţii de vaiii şi aaa. Să fi fost acolo nu m-ai fi suportat uşor dragă cititorule.
Poiana Grind.
Din Poiana Grind am ajuns am tăiat-o din greşeală spre La Table, şaua, şi cu un ultim efort bocancii mei plini de apă de la zapada uşor topită prin care am mers mai tot traseul, mi-au livrat picioarele la culmile paradisului: priveliştea de la refugiul Grind.
Şaua La Table
Refugiul Grind
Privelistea de la Refugiul Grind, muntii Bucegi
Da, recunosc cu aroganţă, am servit servit prânzul la 1700 altitudine, cu Vf. La Om la masa din spate, crestele Pietrii Craciului în jur şi munţii Bucegi la mesele din faţă. Şi da, pranzul asta bate toate cinele fiţoase pe care le-am servit în restaurante cu peste 3 stele. Da, încă nu îmi vine să cred unde am ajuns în doar 5 ore şi într-o simplă zi de duminică de martie.
Spre Vf. La OM
Vf. Grindu
Vf. Coama Lungă
Creste înzăpezite din muntii Bucegi
Aş fi luat şi cina pentru restul vieţii în brâul de sub Grindu însă din păcate a trebuit să ne întoarcem în acceaşi zi acasă, în gălăcioasa capitală. După ce am pierdut traseul şi am rătacit aproape o jumătate de oră am ieşit pe triunghiul roşu înapoi La Table, salutând din mers totemul şi sărutând din mers preafrumoasa Poiana Grindu.
Totem din Poiana La Table
La întoarcere am ales crucea galbenă şi traseul pe drumul forestier ce se transformă într-o potecă mai amplă prin Valea Seacă a Pietrelor.
Valea Seacă a Pietrelor
La 6 fără un sfert eram înapoi la Cabana Brustureţ şi la puţin timp în celebrele Chei ale Brustureţului. Cu tot cu pauze, un traseu de 9 ore şi ceva, o simplă zi de duminică. Şi ce ore. Şi ce zi … Mai multe imagini în albumul de … aici …
36 thoughts on “Refugiul Grind şi munţii Piatra Craiului”
You must be logged in to post a comment.
tu o sa ma omori in chinuri… :)) dar nu ma las, citesc in continuare! 🙂 din pacate, doar citesc, nu ma mai incumet pe picioare la asa ceva… dar… drum forestier? im…. asta inseamna ca mai la vara am sa pot si eu… 😉
Pai forestierul e ideal pentru masina ca duce direct in Poiana Magica, adicatelea Poiana Grind. Si are si urcare mai grea pe stanci deci traseu de vis :d
cine a pomenit de urcare grea?? :))
Nu e chiar grea e doar cu grad de dificultate 5 din 10. Pe alocuri 7 din 10 😀
Cat de frumos! Eu am facut traseul asta cu ceva ani in urma. Am stat vreo patru zile La Table si in fiecare zi faceam excursii interminabile spre Dambovicioara sau pe creasta la vf. La Om. Si vara este minunat. Locurile sunt superbe. E atata liniste si aer curat incat te intorci cu bateriile incarcate full si inca ceva de rezerva.
E un paradis ce mai Claudiu … ai stat la cort sau cum?
Super misto tura! La mai multe si la mai buna conditie fizica!
P.S. Exista un “Caminu’ Alpin” in Dambovicioara? Interesant. Eu il stiu doar pe cel din Busteni! 😉
@Artistu – multam frumos. Da asa ii zice la cabana Caminul Alpin …
mi-ai făcut dor de munte cu pozele astea. și mi-am adus aminte că n-am fost cam de multișor …:(
Pai Camile ce mai astepti? Ca e asa usor sa ajungi la munte. Mai greu e sa te urnesti :)))
😀 Am fost aici acum vreo 2 saptamani…super frumos…nu am urcat in piatra craiului…am fost doar si am mancat si ne-am plimbat dar ….super super fain!!
Oferte pana unde ai fost?
stiu. in esenta astept oamenii potriviti pentru asta…
Pai singur sa nu te duci dar nu iti trebe oameni. Se poate si in 2.
uneori in 2 e mai greu decat mai multi…;)
Pai eu am incercat ambele variante si in 2 mi s-o potrivit cel mai bine. Depinde si de felul de a fi a fiecaruia …
sunt de acord. voiam sa spun ca la mine nu exista acum “doi”…
@Camil – pai un amic, o amica … nu e musai sa fie iubita/amanta/sotie
da, corect. oricum am deviat prea mult de la imaginile frumoase
Asheaaa… deci… cum stam cu febra musculara?
Eee Blegule aia febra de la maini e mai grava si nu de la urcat pe munte ci de la catarat….
Sa te vedem la altitudini din ce in ce mai mari 😉 ca doar pofta vine mancand nu… in vara vrem poze cu tine sus pe creasta Craiului nu jos la Grind
Pai jos sus as fi urcat dar nu aveam timp, echipament si experienta. Au coborat unii cu tot cu o placa de zapada si erau sa dea ortu popii … deci nu ma risc pe zapada fara sa am experienta … sau sa fiu cu cineva cu experienta …
hai pe 7 scari weekendul asta in Piatra Mare 😀 hehehehe daca nu vi ti-l recomand cu placere e un traseu oke dar sa te duci si pana sus la cab. Piatra Mare si apoi pana pe Vf. se face intr-o zi toata treaba
Hai ca merg Tudore! Zau!
La stilu’ asta de repezit pe munte… curand globezi de la spital…
🙁
@Tudor: bre… nu mai intarata tu lumea… in special femei nevinovate! Auzi tu… cica “pe creasta Craiului”… pla mea, tu stii cat costa un picior rupt in Ro?
Daca nu… ciocu’ mai mic, joc de glezne pa Dealu’ Mitropoliei, ca si aia e ascesiune…
http://bit.ly/8qYJ1j
Fata, m-ai innebunit definitiv. Mai ascult si niste folkaila de munte si in curand o iau sigur pe aratura direct! ::))
@iYli – pai hai si matale pe munte!!!!
Blegule ciocu’ mic sa-l faci tu… eu m-am referit in vara 😉 asa ca citeste cu atentie ca repezit nu sunt in scris cred ca esti tu in citire si interpretare… iar de picior in cazul asta daca e sa ma gandesc nu mai ies niciodata din casa nu fii pesimist ca macar eu am venit cu o idee buna tre’ sa recunosti 😉 conform p*lii tale nu stiu cat costa un picior rupt in ROMANIA. Femei nevinovate printisor iti gasesti in alta parte dar vad ca ea macar mai merge si cum pofta vine mancand poate sa ajunga binemersi pe cresta in vara si sa nu uit Piatra Craiului e munte scoala din cate imi aduc aminte sau probabil ca nu esti familiarizat cu geografia in general. Te salut si data viitoare fii mai fairplay 😉
Dragi Baieti (Blegoo si Tudor)
Ca sa va linistesc va anunt ca mi-am propus sa fac si io asa ceva – http://www.carpati.org/jurnal/_plecat-am_gasca_noastra_in_piatra_craiului…_-_creasta_sudica/1853/
Sper sa nu se topeasca zapada!
@Tudor: Ete’ … FLEOȘC! 🙂
Pentru cineva specializat în ironii fine… ești cam sensibil la piele – dă cu talc, cică ajută.
Eu am facut-o dar vara si crede-ma ca e destul de “hard” asa ca pregateste-te bine fizic si psihic! 😉
Pai draga Artist, tocmai pentru ca e greu as vrea sa-o fac. Mie asa dor de urcat pe zapada …