Palatul Ghika din Comănești

”Fosta resedinta de vara a familiei Ghika – Comanesti a fost ridicata în 1890 si poarta semnatura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Ateneul Român). Palatul este construit pe doua nivele apartinând eclectismului vremii care domina spiritul Europei Occidentale la sfîrsitul secolului XIX. Palatul este asezat într-un frumos parc si asa cum arata Ortensia Racovita în “Dictionarul geografic al judetului Bacau” din 1895 parcul avea o întindere de “40 falci” si “era unul din cele mai mari si frumoase gradini din tara”. Continea “doua orangerii si o florarie, pline cu plante exotice din cele mai rare” si se mai aflau aici “cascade, havusuri, un lac mare si mai multe canaluripe care se umbla cu barca, insule cu pavilioane si chioschiuri… “

”Parcul si palatul au fost resedinta familiei pâna în 1946, dupa care a primit numeroase destinatii care au dus la degradarea acestuia. În 1979 au avut lucrari de restaurare si amenajare. În palat functioneaza Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie N.Ghika – Comanesti” cu piese etnografice din microzona Trotusului de munte ( Palanca-Dofteana ) si lucrari de pictura contemporana româneasca provenite din patrmoniul Muzeului de Arta-Bacau„

Spatele palatului e protejat de un teren de tenis și garduri înalte. Nu am reușit să surprind decât un detaliu cu aspect decadent .

Dacă vrei să fotografiezi exteriorul nu plătești nimic.

Mai multe imagini în albumul de … aici

Dacă vrei să fotografiezi în interior o fotografie costă 3 ron. O parte din interior, respectiv parterul, funcționează ca muzeu. Am comis doar două fotografii.Puteam să comit mai multe mai ales că Bleaga e digitală, nu face zgomot când declanșează și știe și de rafală și d’alde. Dar am respectat regulile. Ciudate reguli. Și nu m-a verificat nimeni dacă chiar am făcut 2 poze.



3 thoughts on “Palatul Ghika din Comănești”