Aur si Argint la Campionatele Nationale de Sosea 2017
Din 2013 de cand am inceput sa practic ciclismul la nivel de amatori am cochetat cu mountain biking, sosea sau ciclocross si, in timp, dupa multe ore si multi kilometri in sa, am ajuns la concluzia ca ce mi se potriveste cel mai bine este ciclismul de sosea si proba de contratimp. Tot in timp s-a conturat si obiectivul suprem – un titlu de campioana nationala la amatori sosea, proba de contratimp. Potrivit experientei personale si constitutiei mele fizice am ajuns la concluzia ca cel mai bine merg pe plat, la sosea si contratimp (considerata proba adevarului), concursul unde esti tu cu tine si dai tot ce ai mai bun. Si anul asta, 2017, s-a intamplat sa pun in sfarsit mana pe titlul asta mult ravnit. Ma rog, sa pun pana pe medalia de aur. Asta dupa incercarile repetate din anii trecut, cand in 2014 din lipsa de antrenament si forta am esuat la nationalele de sosea si la proba de contratimp din motive de sindrom de tract ilio-tibial, in 2015 am ajuns abia pe locul 3 si in 2016 mi-am fracturat clavicula si am lipsit motivat. In toti anii astia m-a antrenat sotul, Marc. Dupa umilele noastre cunostiinte in domeniu, din carti si online. Insa mereu mi-a lipsit ceva… si abia de la inceputul lui 2017 am inceput sa descopar ce anume – nutritia sportiva. Si nu neaparat pentru a merge mai bine ci mai ales pentru recuperare si, extrem de important pentru mine, evitarea accidentarilor. Planul de antrenamente mi l-a facut Marc si, dupa cum scrie si el mai jos, am incercat sa il respect in masura timpului liber pe care mi-l permite viata de ciclista amatoare.
Pe partea de nutritie am ales sa mananc cat mai curat, in general si mai ales in saptamana in care urma sa concurez la Campioantele Natinale de Sosea Amatori 2017, sa evit carbohidratii complecsi clasici, paste si orez, si sa ma folosesc pe cat posibil de nutrientii din combinatiile de mai jos:
Luni: cus cus, brocolli, morcov si sunca
Marti: naut, ardei si carne de curcan
Miercuri: quinoa, carne de curcan, mazare si gulie
Joi: amaranth, castravete, cas si carne de curcan
Vineri: linte neagra, prosciutto, vinete si zucchini
Esential in planul meu nutritional, si al oricarui sportiv, a fost si este numarul exact de calorii, gramajele si procentele de macronutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. In cazul meu aveam nevoie zilnic de circa 20-30% grasimi, 30% proteine si minim 60% carbohidrati simpli (fructe si legume) si complecsi (cereale, pseudo cereale si leguminoase). La micul dejun am consumat iaurt grecesc sau lapte cu cereale (ovaz, secara, orz, kamut, chia) si fructe. La cina completam necesarul caloric zilnic cu salate, branzeturi si seminte. Intre mese, la gustari, alte mereu alt fruct si prajituri proteice facute in casa dupa reteta de … aici …
Si cum ambele planuri au functionat restul a ramas in mana destinului. Sambata, a fost prima zi cu proba de fond:
”Vicecampiona, amatoare, proba de fond,Campionatele Nationale de Ciclism Sosea – Prahova 2017. Am plecat frumos pe plat cu un decent 40, eu in roata lui Denisa, in fata plutonului si dupa ritmul ei, Rusu Mihail a incercat o evadare care ne-a adus pe noi, doua fete, in fata plutonului, asta a fost o premiera pentru mine si recunosc ca e o senzatie faina sa duci trena unui pluton de baieti. Ne-a salvat Marian Frunzeanu, si am mers mai departe in pluton pana la prima urcare pe Seciu, unde mi-a cazut lantul, eu afona la chestii tehnice am piedut timp sa il pun la loc, am tras cat am putut de tare sa o prind pe Denisa dar degeaba. Am ramas restul cursei singura cuc, recunosc o senzatie urata, mai ales pe plat. La final dupa ce mi-am pus cursiera in masina mi-a explodat si roata fata. Multumesc mult pentru asistenta tehnica, Marius Melcu-turbo! Si asa am ajuns vicecampiona la amatoare.”
Si duminica, ziua adevarului cu proba adevarului:
”Cat de mult imi place mie contratimpul si cat de mult mi-am dorit titlul de campioana nationala la contratimp, amatoare… nu aveti idee!Dar se poate vedea, dupa si cu ochiul liber, in schimonoseala mea din pozele astea doua colajate. Imi scuzati lipsa de profesionalism dar visu-mi tocmai mi-a devenit realitate. Deci …. iuhuuuu, tananana, pampama, tralala! Revenind serios, multumesc tuturor celor in vina pentru acest titlu de campioana nationala la contratimp, amatoare Campionatele Nationale de Ciclism Sosea – Prahova 2017: Marc, sotul-antrenor-suporter”
La toate astea s-au adaugat si suplimentele fara de care la varsta mea, 37 de ani, recuperarea mi-ar fi mult mai grea si obiectivele mult mai greu de atins: vitamine, glutamina, magneziu, beta-alanina, creatina. Cu rabdare, antrenamente, multe calcule pe partea de nutritie si multa ambitie si determinare sunt convinsa ca orice amator poate ajunge la genul asta de performanta. Nu am fost sportiv de mic copil, nu am facut sport de performanta in tinerete sau toata viata dar am reusit la 37 de ani sa devin campiona nationala. La amatori, da, pentru ca asta imi permite timpul liber si bugetul. Totul e posibil insa cu vointa, determinare, sfaturile expertilor in domeniul ciclismului profesionist. Chiar si la elite! Insa unul din factorii cei mai importanti, care conteaza enorm este cat, cand, cum si ce manaci!
You must be logged in to post a comment.