NUTRITIA SPORTIVA – BUNA SI REA

NUTRITIA SPORTIVA – BUNA SI REA

Cand spun nutritie sportiva ma refer la nutritia, alimentatia sau dieta unei persoane care face sport sau efort fizic. In zilele noastre cam orice tip de efort fizic are o denumire si intra in categoria sport asa ca ne e mai usor sa spunem ca practicam un sport chiar daca practica nu presupune si participarea la competii sportive.

In mass media i se spune nutritie buna sau rea desi asa ceva nu exista ci se refera defapt la o dieta corecta care sa contina toti nutrientii de care ai nevoie zilnic versus o dieta care nu contine toti nutrientii sau caloriile de care ai nevoie zilnic. E destul de simplu, la fel cum alimente bune sau rele nu ezista. Exista doar exces sau insuficienta care pot dauna sanatatii si de aici si mitul modern, spre exemplu, “painea nu e buna, e rea si trebuie evitata”. Painea e folosita din cele mai vechi timpuri ca principala sursa de hrana. Da, excesul de paine sau daca mananci mai multa paine si depasesti necesarul tau zilnic, te poate ingrasa sau iti poate crea probleme de sanatate pe termen lung. Da, painea zilelor noastre e tratata cu conservanti, care sunt defapt elemente chimice, pentru a rezista mai mult. Asta pentru ca nu ne permitem sa coacem zilnic paine in casa. Da, expunerea in exces la elemente chimice pe termen lung poate dauna sanatatii dar nu vei stii asta decat daca te monitorizezi si iti faci analizele constant. In continuate o sa denumim si inlocuim nutritia buna cu corecta (sau good nutrition, good diet/healthy food) si nutritia rea (sau bad nutrition, bad diet/unhealthy food) cu incorecta.

Beneficiile unei nutritii sportive corecte:

 • Imbunatateste performanta
 • Intarzie starea de oboseala in timpul efortului fizic
 • Protejeaza impotriva accidentarilor
 • Imbunatateste nivelul de concentrare
 • Lupta si ajuta in prevenirea bolilor
 • Realimenteaza rezervele de energie
 • Ajuta in la slabit, ars grasimi sau cresterea masei musculare
 • Imbunatateste/ reinvigoreaza sistemul imunitar

Dezavantajele unei nutritii sportive incorecte:

 • Imunitate scazuta
 • Risc de accidentare
 • Afecteaza performanta fizica
 • Reduce productivitatea in timpul antrenamentelor sau al curselor

Ce inseamna o corecta nutritie sportiva? Corpul tau are nevoie zilnic de un anumit numar de nutrienti, grame mai exact, din necesarul tau caloric zilnic. Necesar caloric care difera de la individ la individ in functie de varsta, sex, greutate, stil de viata, numarul de ore de sport pe care il faci saptamanal, tipul de sport sau efort fizic depus zilnic. Mai exact ai nevoie de un anumit numar de carbohidrati, proteine si grasimi, vitamine si minerale. De la caz la caz si suplimente sportive. Esentiale sunt somnul si hidratarea. Daca le-ai bifat corect pe toate ar trebui sa ai energie tot timpul, sa te recuperezi rapid dupa orice cursa sau antrenament, sa fii sanatos/a si bine dispuna. Daca nu le bifezi corect sau nu stii daca faci ce trebuie verifica articolul cu 10 semne care iti arata ce e timpul sa consulti un nutritionist sportiv.

Ce inseamna nutritie sportiva incorecta? Rea doar in opozitie cu buna. Insemna ca fie consumi prea putin sau prea mult. Mai exact poti sa faci mult sport si sa te ingrasi, poti sa dezvolti anumite insuficente cum ar fi lipsa de fier si exemplele pot continua cu dezavantajele de mai sus.

Ce poti sa faci? Nimic si sa lasi lucrurile sa decurga de la sine desi acum stii care sunt avantajele si dezavantajele. Sa investesti si in corpul tau si sa ii oferi tot ce e mai bun si ce are nevoie zilnic si sa urmezi un plan nutritional personalizat. Pentru mai multe detalii poti sa imi scrii pe nutritie@roxanaradu.com