Muzica imbunatateste performanta sportiva

Muzica imbunatateste performanta sportiva

Muzica capteaza atentia, declanseaza o serie de emotii, modifica sau regleaza starea de spirit, creste puterea de lucru, mareste excitatia, induce stari de functionare superioara, reduce inhibitiile si incurajeaza miscarea ritmica.

Muzica are si efect ergo-genic, creste performanta exercitiilor fizice, intarzie oboseala si creste performanta si rezistenta, puterea si forta. Studiul a incercat sa evalueze efectul muzicii asupra performantei exercitiilor la subiecti tineri.

Metode: In acest studiu, s-a testat efectul muzicii asupra duratei de performanta sub maxima a exercitiului la adultii tineri. 25 de barbati si 25 de femei au fost supusi unui exercitiu submaximal standard cu si fara muzica. HR in repaus si max. HR a fost inregistrat in timpul exercitiului si durata timpului de exercitiu.

Rezultate: Durata totala a exercitiului in intregul grup cu muzica a fost semnificativ mai mare decat durata exercitiului fara muzica. Barbatii au depasit semnificativ mai bine decat femeile. De asemenea, s-au observat valori semnificative statistic ale ritmului cardiac maxim cu muzica decat fara muzica. Dar nu a existat o corelatie semnificativa intre durata exercitiului, muzica si modificarea ritmului cardiac. Interpretare si concluzie: se poate concluziona ca muzica creste durata exercitiului la ambele sexe si, prin urmare, rezistenta.

STUDIU: Avinash E Thakare,1 Ranjeeta Mehrotra,2 and Ayushi Singh3