Londra

Am locuit în Londra, pe lângă Londra și prin Londra. Am crezut că o cunosc cât de cât însă recent mi s-a arătat altfel. E adevărat că și localnicii (niște băieți drăguți din Essex mi-au mărturisit că “s-a schimbat mult de când cu Olimpiada”) recunosc că e în continuă schimbare. Recent am cunoscut-o din postura de turist. Mă rog, turist în delegație. Și ce frumos mi s-a arătat bătrâna capitală. Modestă (nu cred că știe încă ca e una dintre cele mai celebre și mai vizitate capitale din lume), cu farmecul ei aparte (îngăduitoare cu noul și mândră de vechiul) și fascinantă prin mixul cultural pe care ți-l prezintă la tot pasul, un adevărat deliciu vizual și auditiv. Nu sunt scriitor ca să fac o descriere pe cinste Londrei, sunt genul scurt și la obiect, așa că intru direct în subiect. Mai jos regăsești o listă cu alte 14 chestii de făcut în Londra. Fără pretenții de ghid de călătorie.

1. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci când ajungi în Londra, mai ales în aeroport, este să îți cumperi o cartelă Oyster, pe care o poți folosi pentru mai toate mijloacele de transport  comun: metrou, DLR (un fel de metrou de suprafață), tren și autobuz (autobuzele lor celebre functionează de la 8 dimineața până la 6 dimineața). Trebuie să lași 5 sterline depozit, bani pe care îi recuperezi când o înapoiezi, și o poți încărca de la automatele plasate fix unde trebuie. Funcționează și pe minus între stații și consumi cam 30 de sterline pentru 5 zile de plimbări cu liniile lor centrale.

2. Al doilea lucru pe care ar trebui să îl faci, general și imperios pentru orice turist sau călător, este să încerci bucătăria locală. Fish and chips  e un deliciu specific Angliei și mai celebru de la Charles Dickens încoace. Se servește cu oțet, mult oțet, și deși o să strâmbi din nas la ideea de pește cu cartofi prajiți și oțet, nu-i spune nu, doar încearcă și după poți să mă înjuri sau îmi mulțumești.

3. La micul dejun ar trebui să te hrănești doar cu Full English Breakfast, dar cred că știi asta deja. Spun hrănești pentru că dacă ești turist și ai de gând să bați Londra la picior ai nevoie de energie. Un mic dejun de-al lor îți oferă calorii pentru toată ziua. Ca să nu mai spun că e al naibii de delicios și numai gândul la el îmi strică pofta de cină. Da, știu, fasole și cârnați nu e românesc la micul dejun. Când vine vorba de bucătăria locală propun să încerci tot. Sau măcar să deguști.

 4. Admiră și înceacă să fotografiezi (cu expunere lungă, mai toate aparatele foto au opțiunea asta) London Eye după înserate. De acolo îi vine farmecul.

5. Ascultă-l pe Big Ben cum bate miezul nopții și admiră cum îi dispar într-o secundă,  sutele de lumini care pun în evidență structura-i perfectă și palatul ce îl înconjoară.

6. Toate podurile Londrei sunt frumoase, și o să îți apară și mai frumoase dacă le vezi și admiri noaptea, dar pentru orice romantic și iubitor de clasic, podul Tower Bridge rămâne cel mai cel, dintre toate cele. Îl poți admira de lângă Tower of London, al punct de atracție pe care nu ar trebui să îl ratezi. Nu departe, la doar 5 minute de mers pe jos de-a lungul Tamisei, este și London Bridge. Dacă plimbarea te-a obosit și te-a cuprins și pofta de mâncare, lângă castelul Tower of London este un pub autentic londonez, Liberty Bounds (pe care ți-l recomand sincer pentru felul în care te face de simți de cum i-ai trecut pragul   unde poți savura o plăcintă cu carne “a la english” – “0ur steak & kidney pudding won a bronze award at the British Pie Awards 2010”. 

7. Încearcă și cottage pie și bangers and mash, cu o bere Guiness, care e mai bună ca orice ai gustat până acum în Romania. Pe Strand Street sunt câteva pub-uri care te pot servi până la ora 9 seara, când închid bucătăria. Pe urmă sau înainte poți merge la o piesă de teatru în zonă.

8. Încearcă masa viitorului, respectiv restaurantul Inamo e-Table din Saint James. Mergi mai mult pentru experiență și nu pentru a mânca. Eu una mi-am primit desertul mai întâi și restul într-o oră și jumătate. Nu am avut pe cine înjura pentru că nu mi-am dorit chelner.

9. Comite o plimbare noctură cu autobuzele londoneze, mai ales din noiembrie până în ianuarie, când orașul e decorat de sărbători. E mai grozavă, plimbarea, decât turul Londrei pe timp de zi și e și nici nu e așa de aglomerat.

10. Cumpără o carte a unui autor englez, în engleză, evident. În Trafalgar Square este o librarie Waterstones deschisă până la 9 seara. Treaba asta mi-a făcut o mare plăcere, să găsesc o librărie deschisă la ore târzii și să admir de lângă ea și atracții turistice.

11. Dacă mergi să vezi Palatul Buckingham, pune-ți o dorință și aruncă o monedă în fântâna monumentului Queen Victoria Memorial. Să nu fie cu prinți și prințese dorința, că sunt toți promiși.

12. Joacă-te cu veverițele reginei. Mă rog, veverițele din parcul regal Hyde Park

13. Dacă zbori din London City Airport poți ajunge sau pleca cu telecabina. Dacă nu, tot merită să încerci telecabina Emirates Air Line – Cable Car.

14. Mergi la o plimbare prin celebrul cartier Soho, s-a schimbat mult în ultimii ani, nu mai e celebru pentru ce era celebru.

Bucură-te de Londra, simte Londra și spune-mi și mie cum a fost.