Kisspeptina, de ce au nevoie femeile de carbohidrati

Kisspeptina, de ce au nevoie femeile de carbohidrati

Cu ocazia zilei de 8 martie m-am gandit ca ar fi oportuna o informatie despre nutritia sportiva strict pentru femei.

Subiectul e prea amplu pentru o simpla postare asa ca am ales sa impart o pastila despre una din – indusele de media, “spaime” ale femeilor, carbohidratii.

De ce au nevoie femeile, mai ales cele care fac sport, de suficienti carbohidrati? Unul din (multele) motive, Kisspeptină.

Cand creierul nostru percepe ca nu primim suficienti nutrienti, in special carbohidrati, avem o reducere marcată a producției de kisspeptina, o neuropeptida care este responsabila pentru hormonii sexuali, pentru sistemul endocrin si functia reproductiva, care joaca, de asemenea, un rol semnificativ in mentinerea nivelurilor sanatoase de glucoza, reglarea apetitului si a compozitiei corporale.

Mai putina stimulare a kisspeptinei ne poate creste apetitul si ne poate reduce sensibilitatea la insulina.

Inca un motiv pentru a manca suficienti carbohidrati, mai ales pentru alimentarea cu energie pentru efort fizic, antrenament sau competitie: ajuta la mentinerea unui raspuns sanatos imunitar la stresul indus de efortul fizic si te poate ajuta sa eviti alunecarea catre deficit de fier si anemie.

Sau cum spunea Raluca, una din clientele mele dupa ce a urmat un plan nutritional personalizat:

“… nici diamantele si nici cateii nu sunt cei mai buni prieteni ai unei femei, ci carbohidratii :))”

Valabil si pentru fetite, fete, mai ales adolescente, femei, mai ales in menopauza.

La multi ani, noua! 

P.S – daca vrei sa afli mai multe despre kisspetina si nutritie specifica noua scrie-mi in privat, am o biblioteca digitala de articole pe subiect 

😀