Invata cum sa mananci sanatos

Invata cum sa mananci sanatos

Mancam pentru a trai sau traim pentru a manca? Ce inseamna a manca sanatos? Cum si ce fac sa mananc sanatos si sa am un stil de viata sanatos? Sunt intrebari la fel de existentiale precum ”a fi sau a nu fi” si la care probabil niciodata nu vom sti raspunsul corect 100%. Totusi, daca am invatat ceva la scoala de nutritie sportiva si cursurile de nutritie sportiva avansata a fost cum sa raspund corect cat de bine pot si sa adaptez stiinta, studiile stiintifice din nutritia sportiva, sa le aduc la zi si in meniul zilnic astfel incat sa evitam pe cat posibil tot ce dauneaza sanatatii.

A manca sanatos, conform definitiei si studiilor, inseama a manca suficient, corect, a nu face excese si a oferi corpului doza zilnica de macro, micro si fitonutrienti. Doza zilnica inseama un numar de calorii care varianza de la barbat la femeie, in functie de varsta, greutate, stil de viata, activitate, cat si ce tip de sport practici.

Caloriile se impart apoi in macro nutrienti – carbohidrati (simpli si complecsi), proteine si grasimi/lipide. Macro nutrientii se consuma in procente diferite si in functie de dieta prefera (si cea care ti se potriveste cel mai bine in functie de aceleasi criterii care decid necesarul caloric zilnic) si de cata miscare sau sport faci in fiecare zi dintr-o saptamana.

Procentele pentru cea mai populara si eficienta dieta, dovedita stiintific, fireste, cea cu mai multi carbohidrati si mai putin grasimi – high carb/low fat – se rezuma la maxim 35% grasimi/lipide, 30-50% proteine (intre 0.8 – 2.2 grame de proteina/kg) si 40-55% carbohidrati.

Si ce mananci? Un pic din toate si de toate, zilnic. De doua ori pe zi fructe, de doua ori pe zi legume proaspete si cat mai putin gatite pentru a profita de vitaminele si mineralele pe care ni le ofera, proteina repartizata in functie de necesarul tau pe 2-3 mese la circa 2-3 ore distanta si carbohidratii, simpli si complecsi.

Si la final de zi calculele. Care cu cat sunt mai exacte cu cat tin corpul si mintea intr-o balanta corecta in care excesul nu dauneaza sanatatii. Si la fel de importante, daca nu esentiale, sunt hidratarea si odihna/somnul. Iar pentru cei care fac mai mult de 7 ore de sport pe saptamana, amatori sau profesionisti, recuperarea si suplimentele sportive.

Acestea sunt elementele de baza intr-un scurt rezumat al unui subiect despre care putem discuta la nesfarsit. Si pe care subiect ne putem contrazice la nesfarsit. Pentru ca nutritia, nutritia sportiva si ce mancam sunt subiecte atat de personale si controvertate.

Si cum inveti sa mananci corect? Prin calcule, disciplina, organizare si rabdare:

  • Invata sa slabesti corect cu planul meu de ars grasimi/slabit de … aici …
  • Invatata sa mananci corect in functie de stilul tau de viata cu planul meu personalizat de … aici …
  • Invata sa mananci sanatos si sa iti imbunatatesti performanta sportiva cu planul meu personalizat de … aici …

Si daca nu te regasesti in cele de mai sus, ai intrebari sau nelamuriri poti oricand sa ma intrebi intr-un e-mail la nutritie@roxanaradu.com

Si pe final un singur sfat am pentru tine – putin din toate si exces de nimic!