Interviu despre nutritia in ciclism

Interviu despre nutritia in ciclism

Cel mai mult mi-a placut intrebarea despre nutritia pentru femeile si fetele care fac ciclism. Am raspuns insa cu mare placere si la celelalte intrebari. Multumesc Andreea Dima pentru acest interviu si felicitari pentru munca pe care o depui pentru acest frumos sport. Redau mai jos partea preferata iar continuarea interviului o poti citi … aici …

Ce ne poţi spune despre nutriția în ciclismul feminin? Putem vorbi aici de nişte nevoi speciale?

Sunt foarte multe de spus, s-au scris și se scriu cărți special pe subiectul acesta și mă bucur nespus că există interes pentru ciclismul feminin mai ales pe partea de nutriție. “Nevoi speciale” e poate o exprimare prea dură și care te-ar putea duce cu gândul la cu totul altceva. Dar, tocmai pentru că sunt diferite, femeile nu ar trebui să se antreneze și să se alimenteze ca bărbații.

În ce privește nutriția sportivă, nu doar în ciclism, ci în general, femeile, implicit fetele, au un necesar caloric zilnic mai mic decât bărbații, iar rezervele de glicogen din mușchi și ficat sunt mult mai mici decât ale bărbaților. În funcție de fazele ciclului lunar, femeile folosesc carbohidrații sau grăsimile ca principală sursă de energie, iar în funcție de nivelul de estrogen din corp au nevoie de mai mulți carbohidrați decât în mod normal (așa numitele “pofte de ceva dulce”), au o fereastră de refacere după antrenamente de 30-40 de minute față de câteva ore cât au bărbații și lista poate continua.

Eventualele deficiente de fier, sodiu sau orice alte minerale și vitamine pot fi reglate și sunt corelate la ce și cât consumă o femeie/fată care face sport în general, relaționat la necesarul macro și micro nutrițional. Pe lângă toate astea nutriția, mai ales cea sportivă, e ceva individual și personal, indiferent că ești femeie sau bărbat.