Inelul vaginal

Pentru că ”Contraceptiva conceptiva” a stârnit mai multe reacții de cât mă așteptam, mai ales în ce privește inelul, obiect la care eram afonă, m-am gândit să documentez puțin mai mult subiectul.

Știu, probabil cea mai simplă și eficientă metodă ar fi fost vizita la doctor și recomandarea acestuia, însă vizita în sine îmi creează un oarecare disconfort. Așa că, slavă Măritului Internet, pentru informațiile pe care le înmagazinează.

Spre exemplu – cum se folosește inelul vaginal? A fost un mare mister pentru mine până am descoperit:

Am mai descoperit și o definiție:

Inelul flexibil cu dimensiunea de 5.4 cm oferă protecţie pentru o lună împotriva sarcinilor nedorite. Inelul eliberează hormoni direct, prin peretele vaginului, fără să treacă prin tractul gastrointestinal. Acest lucru permite ca doza hormonală eliberată de inel să fie mai mică decât cea conţinută de pilulă şi înseamnă că problemele gastrointestinale nu reduc eficacitatea metodei contraceptive. Inelul contraceptiv eliberează continuu o doză scăzută de hormoni, estrogen şi progestogen, care sunt absorbiţi prin pereţii vaginului şi intră în fluxul sanguin. Sunt aceiaşi hormoni ca şi în pilulă şi previn eliberarea ovulelor mature de către ovare, îngroşând în acelaşi timp şi mucoasa cervicală. Index Pearl: 0.64-1.39

Și că nu cade … teoretic …

Inelul este strâns între două degete la inserare, iar când este eliberat se extinde în partea superioară a vaginului. Muşchii părţii inferioare şi mai strâmte a vaginului îl susţin pentru a nu cădea. În cazul în care cade – ceea ce este foarte putin probabil – trebuie spălat pur şi simplu cu apă călduţă şi introdus la loc.

Că nu îi simți prezența … tot teoretic …

A fost gândit pentru a sta în partea de sus, mai spaţioasă a vaginului, care, spre deosebire de deschizătura vaginului, nu este sensibilă la atingere. Acest lucru înseamnă că, atât timp cât inelul este introdus suficient de adânc, purtătoarea nu îl simte. Dacă inelul se simte, se poate să nu fi fost introdus suficient de adânc. În acest caz, de obicei ajunge să reajustezi uşor poziţia inelului. Cervixul – deschiderea uterului – are mai puţin de 1mm diametru, deci e mult prea mică pentru a-i permite inelului să treacă.

Și că îl poți programa cum faci și cu pilulele …

În săptămâna a patra, când trebuie scos inelul şi făcută o pauză de o săptămână, pur şi simplu inserezi imediatalt inel. Astfel, se sare peste sângerarea din luna respectivă, însă acest lucru nu este recomandabil foarte des.

Ce nu am găsit au fost informații despre folosirea inelului în cazul uterului retrovers. Deci pentru asta chiar trebuie să merg la doctor. Nu? Și oare inelul se prescrie tot de doctor?8 thoughts on “Inelul vaginal”

  • Teoretic inelul ar trebui prescris de doctor, ca orice alta metoda contraceptiva hormonala. Practic, orice femeie care a folosit pilule contraceptive poate folosi si inelul. Este mult mai usor de suportat de catre organism decat pilula. Doza minima de hormoni, eliberarea lor direct la nivelul vaginului sunt principalele lui atu-uri.

  • Inelul are multe avantaje fata de alte metode contraceptive: se “ia” o data pe luna, nu se simte, nu ataca ficatul, nu creaza pofta de mancare… si lista ar putea continua. Va recomand totusi sa intrebati medicul ce metoda vi se potriveste cel mai bine. Teoretic sunt sanse minime sa resimtiti efecte secundare de la inelul contraceptiv.

  • Am uter retrovers si pana n-am incercat cativa ginecologi nici nu stiam chestia asta.
    Insa cea care mi-a zis-o a fost si cea care mi-a recomandat si inelul.
    Dansa mi l-a recomandat pentru ca are o cantitate mai mica de hormoni decat pilula dar din moment ce mi l-a recomandat inseamna ca nu e nicio problema. Pana la urma, si tampoanele interne ar fi trebuit sa aiba contraindicatia asta daca era ceva nu?