Hidratarea sportivei sau sportivului in sezonul rece

Hidratarea sportivei sau sportivului in sezonul rece

Bautura izotonica cu elecroliti, naturala sau nu, ar trebui sa fie obligatorie pentru orice antrenament ce depaseste 60 de minute si indiferent de sezon. Chiar daca a venit iarna, sau un fel de primavara iarna, cel putin in Bucuresti, continuam sa folosim la antrenamente, ture de weekend sau competitii sportive, bauturi izotonice cu electroliti in loc de apa simpla. In cantitati mai mici si in functie tipul de efort pe care il depui.

Ca sa stii exact de cat ai nevoie sa consumi pe ora iti poti face un un simplu test de transpiratie: te cantaresti inainte si dupa un test de efort de 30 de minute, timp in care nu consumi nimic lichid sau solid. Diferenta de greutate este cantitatea de lichide de care nevoie corpul tau in 30 de minute de efort/sport si difera in functie de atmosfera, tip de efort, sezon etc. Daca in cele 30 de minute nu rezisti fara sa consumi ceva adaugi la cifra initiala si scazi din cea finala. Testul il poti repeta in fiecare sezon sau cand schimbi rutina de antrenament.

Si la sala ar trebui sa consumi bauturi izotonice cu electroliti nu doar cand faci sport in aer liber. Mai ales daca faci cardio sau antrenamentele tale de forta depasesc 60 de minute. Spre exemplu, conform studiilor poti pierde pana la 200 mg de calciu in timpul antrenamentelor de intensitate ridicata. 

Ce sunt electrolitii? Electrolitii sunt responsabili de particulele electrice care ajuta organismul sa functioneze normal. Cei mai cunoscuti includ electrolitii de sodiu, potasiu, calciu si magneziu. Calciul si magneziul ajuta la contractarea si relaxarea muschilor. Sodiul si potasiul ajuta apa sa ramana in echilibru in interiorul si in afara celulelor. Sodiul este electrolitul pierdut in cea mai mare concentratie in sudoare. Indiferent de sezon, iarna, primavara sau vara, corpul nostru pierde electroliti prin efort. Chiar daca tie ti se pare ca nu transpiri e bine sa consumi bauturi cu electroliti.

O bautura izotonica naturala ar trebui sa contina apa, 600 – 800 ml, cu sare (1/8 lingurita) obligatoriu si sucul de la 1/2 fructe (portocale, lamai, grefe) sau 1/2 linguri de miere de albine. Alte variante pot contine:

  1. spirulina, 1/8 lingurita sare, apa de cocos
  2. portocale, 1/8 lingurita sare, 1/2 lingura ulei de in, apa
  3. sirop din dulceata de zmeura, 1/8 lingurita sare, apa

Daca vrei sa iti comanzi orice alte produse de pe www.highenergy.ro adauga COD PROMO sanduradu7 (pentru 7% EXTRA Reducere la TOATE Produsele – Exceptie: Categoria Therabody la final.

Te-ar putea interesa si:

Daca nu stii exact cum se foloseste bautura izotonica sau cea cu electroliti imi trimiti un e-mail nutritie@roxanaradu.com si iti explic cu mare drag.