Fasole mung, carne de porc si brocoli

Fasole mung, carne de porc si brocoli

100 de grame de fasole mung cu 23 de grame de proteina, 100 de grame de carne de porc cu 24 de grame de proteina si 100 de grame de brocoli cu 3 grame de proteina, mai exact 50 de grame de proteina pentru o masa principala, de preferat masa de pranz. Fasolea mung si brocoli gatite prin fierbere si carnea de porc la gratar. In functie de cat sport sau miscare face fiecare un adult are nevoie de minin 0.6 grame de proteina per kg, in cazul de fata 50 de grame ar fi suficiente pentru un adult cu greutatea de 84 de kg.

Stiu, multe cifre si calcule, de asta imi si iubesc meseria, dar deficitul de proteina iti poate afecta grav organismui, mai ales un timp, fara sa iti dai seama. Mai ales cand faci mult sport! Cum iti dai seama? Iti faci periodic analizele! Mai ales cand faci mult sport si nu numai. Ce semnale iti poate da corpul cand ai un deficit de proteine? Atentie, sunt doar semne, pot fi cauzate si usor confundate si de/cu alte deficiente:

1. ai pofta de mancare, mananci mai mult decat in mod normal
2. racesti des sau faci infectii mai des decat in mod normal pentru ca sistemul imunitar este slabit
3. oase mai fragile si risc crescut de fracturi
4. pierderea masei musculare
5. probleme cu parul, unghiile si pielea

Si ar mai fi si altele, mult mai serioase, dar deja asta tine de competenta unui medic specializat. Sfatul meu e sa iti faci periodic analizele biochimice – analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen). Pentru corpul tau ar trebui sa iti gasesti intotdeauna timp mai ales daca faci sport!