Faina de lupin, sursa de proteina pentru sportivii vegetarieni

Faina de lupin, sursa de proteina pentru sportivii vegetarieni

Pentru vegani, vegetarieni, faina de lupin este o sursa excelenta de proteina. Si nu numai! Lupinul e o varianta ideala pentru orice sportiv, amator sau profesionist, si pentru cei dintre noi care prefera un stil de viata sanatos si diversitatea. Nu am gasit (inca) lupin la noi decat sub forma de faina si doar pe comanda online.

Semintele mai multor specii de lupin au fost consumate de cel putin 3000 de ani in Europa si peste 6000 de ani in zonele alpine ale muntilor Anzi, totusi, pana relativ curand, lupinul – sub forma diferitelor specii care poarta acest nume generic – a ramas salbatic sau semi-domesticit, datorita interesului scazut si a informatiilor putine in randul fermierilor, desi valoarea sa drept cultura de rotatie a fost semnalata inca din Antichitate. Vechii egipteni il cultivau si consumau, la fel populatiile preincase din America precolumbiana. Romanii au scris despre el, caci foloseau culturile de lupin pentru a inbunatatii calitatea solurilor. De fapt, numele botanic de astazi, folosit in majoritatea limbilor, s-a pastrat din limba latina. Sursa.

Faina de lupin contine multe fibre, nu are colesterol, gluten si nici iritanti gastrici (spre deosebire de soia, care are o cantitate destul de mare de saponine). Semintele de lupin sunt probiotice, ajutand la dezvoltarea bacteriilor bune din organism atat de necesare mai ales daca luam antibiotice sau avem o alimentatie saraca in fructe, legume sau iaurturi naturale.

Lupin este unic prin continutul sau foarte mare de proteine (pana la 40%) si fibre alimentare (32%). Este sarac in grasimi (7%) si contine amidon minim. Are un indice glicemic foarte scazut (GI) ceea ce inseamna ca este indicat si persoanelor care tin dieta sau care vor sa slabeasca.

Mai mult, semintele de lupin au proprietati probiotice, contribuind la dezvoltarea bacteriilor benefice din corp (acele bacterii atat de necesare mai ales daca luam antibiotice sau avem o alimentatie saraca in fructe si legume ori iaurturi naturale).

Faina de lupin prajit poate fi adaugata in/la:

– shake-uri proteice

– smoothie-uri

– cerealele de dimineata

– in painea de casa

– briose

– chec

– dulciuri dietetice

– salate

Deoarece lupin nu are practic nici un inhibitor de tripsina, nu este absolut necesar sa fie prelucrat termic. Faina de lupin poate fi consumata prin urmare si in shake-uri proteice sau smoothie-uri si retete Vegan.

Valori nutritionale medii per 100 g:

  • Proteine:                  39 g
  • Grasimi, din care:    7 g / acizi grasi saturati: 2 g
  • Carbohidrati:            13 g / din care zahar:     3 g
  • Fibre:                        32 g
  • Sodiu:                       15 mg
  • valoare energetica:  399 Kcal/ 1670 KJ