Cupa Max Ausnit 2017

Cupa Max Ausnit 2017

Cupa Max Ausnit e o cursa la care mi-am dorit sa ajung de cand m-am apucat de ciclism in 2014 si abia anul asta am reusit, cand a devenit in fapt o cursa cu doua curse.  Marc al meu a descris cum nu se poate mai bine … aici …  cum au decurs pentru noi cele doua curse din Cupa Max Ausnit 2017, circuit si fond, si tin musai sa citez pasajul asta:

“Merită menţionat că am văzut ce înseamnă să faci ciclism de şosea la feminin şi nu e tocmai uşor, practic evoluezi într-o zonă heterogenă a plutonului care combină rideri ambiţioşi cu rideri veniţi pur şi simplu la distracţie sau la turism, unde riscul de căzături e destul de mare şi poţi să dai fie de masculi “pompaţi” ce nu ezită să îţi ofere trena fie de grupuri în care acest cuvânt e pur şi simplu inexistent şi nu vreau să mă gândesc la cât are de muncă o fată care rămâne singură într-o etapă de peste 100 de kilometri.”

Personal am facut aceleasi greseli pe care le fac mereu, plec cu motoarele turate la maxim, obosesc, incetinesc si pierd pozitii, dar asta sunt eu si constant si eficient nu pot merge, ma plictisesc usor si renunt la batalie 🙂 Entuziasmul bata-l vina! In plus, de cele mai multe ori prefer sa raman vesnic ciclista amatoare.

Din punct de vedere nutritional punctez doua aspecte ce privesc genul acesta de competitii, mai ales etapa de fond care a insemnat aproape 120km la o temperatura ridicata, peste 39 grade Celsius:

  • carbohidratii: fiind in deplasare nu am avut acces la pensiune cu bucatarie sau la bucataria pensiunii. A trebuit sa ma multumesc cu cereale la mic dejun, paste de la restaurante si sandvis-uri cu paine integrala. De cand mi-am obisnuit corpul cu altfel de carbohidrati complecsi mi se pare ca nu reactioneaza asa bine la clasicele paste si orez si lucrul asta imi afecteaza performanta. Pentru o astfel de cursa de fond e bine sa testezi inainte cu cel putin 3 saptamani ce tip de carbohidrati complecsi te ajuta si sa ii consumi din plin in saptamana cursei.
  • hidratarea: toata cursa de fond am visat un singur lucru – apa minerala rece! Asta pentru ca izotonicul pe care l-am pus in cele doua bidoane pe care le-am luat cu mine, Golddrink Premium de la Gold Nutrition, nu a functionat 100% pentru mine. Ar fi trebui desigur, sa testez si ce izotonic e mai potrivit pentru mine in conditii de canicula. Am avut noroc de Coca Cola si multa apa plata calda din punctele de hidratare oferite de organizatori. Ar fi mers de minune si cateva felii sa lamaie presarate cu sare alba pe care sa le fi luat tot din punctele de hidratare. Daca nu vrei sa folosesti prafuri iti recomand sa pui in bidonul cu apa miere de albine si sare, suc de portocale si sare, sirop de agave si sare s-au orice alta combinatie de sare + vitamine. Orice dar foloseste sare! Nu ai idee cat pierde corpul, in conditii de curse pe canicula sau chiar simple plimbari, decat atunci cand incepe sa te doara capul sau sa te simti slabit. In plus, deshidratarea la 2% scade si performanta sportiva.