Conacul Zarifopol

Am mers aseară de la Bucureşti până la Bacău pe o ceaţă de nevăzut. Până şi Luminiţa (camera foto, deşi am impresia că nu prea îi convine numele ăsta căci îmi cam strâmbă din obiectiv la auzul lui) abia vedea să facă poze:

ceata

Sfat prietenesc, nu trage pe dreapta pe ceaţă, camioanele circulă cu aceeaşi viteză mare. Cât e de imens D.D şi tot s-a clătinat serios când au trecut unul după altul, trei monştri de aştia. Camioane adică.

camioane

Bun. Mă duc să îmi schimb permisul de conducere. Greu de crezut că au trecut 10 ani.

….

Permisul propriu zis nu l-am obținut, în schimb a trebuit să aştept 2 ore pentru o dovadă, timp în care … am admirat cuiburile de păsări din parcul Cancicov:

cuib

cuib2

Şi cum fratele mai mare îşi proteja de frig fratele mai mic. Sau sora? 

fratii

După ce am obţinut bucata de hârtie nu m-am putut abţine să nu mă abat şi pe coclauri. Am admirat pentru a nu ştiu câta oară, cu aceeaşi poftă ca şi prima dată, zona Măgura şi Culmea Pietricica:

culmea pietricica3

Dar şi locaşurile sfinte plasate parcă intenţionat pe fiecare culme de deal:

biserica

Din pacate şi pentru că lumina bună pentru fotografii se pierde mult mai repede în perioada asta a anului a trebuit să mai întorc în oraş, nu înainte de a-l admira de la depărtare, până aproape de înserat:

bcq

Mâine, inainte de petrecerea aniversară a mamei spre să pot bifa şi nişte ruine din Cîrligi şi Negri. Deocamdată ceaţa mă urmăreşte şi în Bacău.

De dimineaţă mă cert cu Luminiţa, pardon camera mea foto FZ38, pe motiv ca ea nu vrea nume, să o las aşa cum a facut-o mama ei etc. Am încercat să-i explic că în gaşca din care face parte fiecare are un nume – Fido, D.D – dar ea nu şi nu, vrea să rămână doar FZ38. Poţi să te pui cu femeile? Nu poţi.

Ruine nu am găsit, nici în satul Negri nici în Cîrligi pentru că din nou ghidul meu oficial dă erori, în schimb am admirat un conac construit în 1850.

c9

Fostul conac Zarifopol, astăzi şcoală generală, care dealtfel face parte din categoria “Monumente şi ansambluri de arhitectură”.

c15

Din păcate şi din nou, nu am găsit mai multe date despre conac. Probabil şi mai mult ca sigur Biblioteca Naţională e ultima mea şansă.

Mai multe imagini …aici

R.R. Noiembrie 2009.6 thoughts on “Conacul Zarifopol”