Cluj Winter Race: ciclocros pe plus cu minus

Cluj Winter Race: ciclocros pe plus cu minus

Cluj Winter Race din 2 decembrie 2018 a fost  etapa 4 din CycloCross Nation League 2018 si etapa 3 din Cupa Nationala de Ciclocros2018). Ciclocros pe plus pentru organizare, traseu si atmosfera, ciclocros pe minus pentru mine din punct de vedere tehnic plus gradele pe minus din atmosfera. A fost fain dar frig la Cluj. Zău! Dar nu ma plang, sunt perfect constienta ca evoluez doar in afara zonei de confort si de asta si practic acest sport minunat, ciclismul si implicit ciclocros-ul. Doar ca uneori mi se face lehamite, cum ar zice moldovenii mei. Sa va povestesc si de ce, sincera sa fiu, cum am facut-o si in celelate race-reporturi din acest fascinant al meu prim sezon de ciclocros in care mi-am propus sa particip la toate cursele organizate la noi, despre cele de pana acum am scris … aici … De data asta nu am mai reusit sa ajungem cu o zi inainte de cursa si sa facem recunoasterea traseului, chestie care pe mine ma ajuta foarte mult sa cimentez tehnica la nivel mental peste noapte, si am plecat de sambata dimineata spre Cluj. L-am molipsit si pe Marc de acest fabulos sport si cumva m-am bucurat ca nu ma strabat toata tara singura si am incercat sa ma adaptez la situatie. Asta in plus fata de faptul ca nu am reusit sa ies deloc la antrenamente in aer liber pentru ca ciclocrosul a fost in service toata saptamana si a primit un transplant de schimbator de la cursiera sotului. Noroc ca nu avem o singura bicicleta cu Sram Red. Asa ca am sarit din cursa in cursa, chestie nu tocmai desteapta daca vrei rezultate, daca vrei sa mergi bine macar din punct de vedere tehnic sau doar sa evoluezi.

#noi2team in duba, la plus grade

Am plecat pe nu stiu cate minus grade din Bucuresti pentru ca am luat pe mine si in valiza pentru o zi tot arsenalul greu, pantalonii de snowboard, caciula de blana si geaca de iarna de mers la panda pe ger la fotografie de pasari, caprioare si mistreti. Si pe drumul lung spre Cluj ne-am incins in duba ca sub palmieri. Ne-am oprit la Alba Iulia pentru un selfie regulamentar de 1 decembrie si prea tarziu pe inserate am ajuns la Cluj unde ne-a intampinat un frig de crapau pietrele. Marc era un pic mai panicat ca mine in ce priveste pedalatul pe minus grade de a doua zi asa ca asta m-a ajutat sa adorm mai repede si sa nu mai insist pe subiect.

Bucuresti – Cluj cu Valea Oltului, fireste. 

Ca si la etapa de la Deva Marc a decis sa participe si cursa de mtb si la cea de ciclocros. Ne-am trezit lejer la 8, si asta imi place mult la ciclocros ca nu trebuie sa ma trezesc la 5-6 am ca la sosea, ne-am mancat cerealele cu iaurt si proteina pudra si am plecat spre Valea Garbaului, Cluj Napoca la recunoastere si curse.

© Dan Porcutan /Servus Photo

Am avut un soc la recunoasterea traseului, pe care nu am reusit nici dupa cursa sa il execut tehnic in mai mare proportie de 45%, la ce elemente noi si grele aveam de parcurs. Cand ziceam si eu ca gata, stiu ciclocros si am incredere in mine si in bicicleta mea, sa vezi chestie, s-a dus totul de pe plus pe minus. Nici nu are rost sa explic elementele astea tehnice, si oricum nu ma pricep, dar ma bucur ca mi-a iesit coborarea lunga, care pare un fleac un poza de mai sus si pe care imi fugea spatele pe noroi la prima tura ceva de speriat.

 

© Daniel Ichimescu 

Dar toate obstacolele astea tehnice pentru mine erau legate de plat si viraje, mult plat si multe viraje, chestie care mi-a incalzit inima atat de tare ca am uitat de minus grade si dupa o ora pe traseu m-am schimbat si m-am asezat cu nerabdare la start. De data asta am plecat cu totii val-vartej, elite, amatori, cadeti, juniori si fete. Am incercat sa ajung cat mai in fata la primul obstacol, 54 de scari pe care trebuia sa le alergam cu cx-ul in spate, urmate de intrarea intr-o casa abandonata, prin sufrageria acesteia probabil si din bucatarie, probabil, direct intr-un viraj cu coborare lunga, abrupta si cu olecuta de noroi, unul sau doua santuri fix cat sa te arunce daca nu esti atent/a, viraj dreapta pe pietris in urcare. Plus alte viraje si urcari scurte si abrupte dupa care plat, plat pe placul meu unde am dat tot ce aveam mai bun la sprint de era sa ies din decor pe viraje. Bucatile astea din traseul mi-au placut cel mai mult si le-am folosit la maxim in primele 2 ture ca sa imi mentin locul 3 la general si 1 la amatoare.

© Radu Rusu

Doar ca tot ce castigam la sprint si pe plat pierdeam pe bucatile tehnice unde faceam niste greseli mai mari ca mine la cei 1,79cm. Asa ca m-am trezit rapid cu Noemi suflandu-mi in ceafa, cu o durere de dinti de la aerul rece respirat pe gura si inca una in gat, tot de la aerul rece si ger. Si am lasat pedala. Am decis ca doar atat pot sa ies din zona de confort, ca mai bine las pedala si ma concentrez pe calitate nu viteza in cantitate. Doar ca ciclocrosul se face cu viteza si calitate. Dar va spun sincer ca pe unele portiuni tehnice nici macar nu ma puteam imagina trecandu-le, cu sau fara viteza. Si ca sa nu mi se mai faca lehamite las lucrurile sa decurga de la sine si astept cu nerabdare ziua in care voi privi toate portiunile astea tehnice, care acum mi se par monstruos de grele, ca pe un fleac.

© Puscas Rares

Cursa la fete a fost castigata de  Suzi Hilbert, urmata de Eszti Bereczki la elite, Noemi Lupoj si cu mine la amatoare. Urmatoarea etapa va fi saptamana asta – CycloCross Nation Cupa Mureșul 2018 – ultima din Cupa Nationala, plus ultima din CycloCross Nation League – Lunca Timisului CX Cup 2018. Ne vedem la start, pe cx sau mtb, prin lentila camerei foto (mii de multumiri fotografilor fara de care povestea mea nu ar avea ilustratie) sau in galerie. Stiu ca e frig dar daca faci miscare te incalzesti. Si iarna va fi lunga, nu are rost sa o petrecem toata departe de natura si aer liber!