Cetăţi, catedrale, pub boem şi o rădăuţeană

La o simplă plimbare de o zi, oraşul Suceava mi s-a arătat ca o comoară şi deşi lumina naturală nu a fost de partea mea, zic eu că am reuşit să surprind ceva secvenţe din aroma medievală a Cetăţii de Scaun a Sucevei:

DSC00675

Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitraşcu Cantacuzino. În prezent, Cetatea Sucevei se află în ruine.

DSC00594

Mai multe imagini, vreo 77, găseşti în albumul de … aici

În Suceava am mai bifat şi Mănăstirea Zamca, care deşi nu se afla pe lista mea m-a cucerit instant prin frumuseţea-i …

DSC00708

Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606 de armenii refugiaţi în Moldova încă din secolul al XVI-lea.

DSC00697

Şi pe ultimele raze de lumină mulţumită Blegii am surpins şi ceva din ruinele Catedralei Catolice din Baia:

DSC00719

Catedrala Catolică din Baia este o biserică romano-catolică construită la Baia din porunca domnitorului Alexandru cel Bun în anul 1410 pentru soţia sa care era de neam polonez şi era catolică.

DSC00729

Cu ocazia asta am aflat de la “ghidul” meu Bogdan cum că Baia ar fi fost prima capitală a Moldovei … “unul din cele mai vechi oraşe din Moldova, probabil cea mai veche reşedinţă domnească a ţării.”

DSC00747

Tot Bogdan m-a dus şi într-un pub boem din Suceava, unde arunci cojile de la alune … pe jos …

DSC00781

Dar nu îţi ofer mai multe detalii, trebuie să vezi cu ochiul tău căci prea merită. Mai ales denumirile creative şi adjectivele din meniu. Merită şi oraşul Suceava, dar asta sunt convinsă că ştii deja.

Acum să îmi fie iertată graba cu care am mâzgâlit acest articol, pe ultima sută de metri, la Bacău fiind, înfulec ultima bucată dintr-o rădăuţeană făcută de mine şi mama …

DSC00803

… şi o şterg spre Bucureşti căci mâine … eh, mâine e mâine şi e prima zi de lucru …  aşa că traseul spre casa trebe numadecât să fie piperat. Sper.18 thoughts on “Cetăţi, catedrale, pub boem şi o rădăuţeană”