Cetatea Rákóczi
Pe un vârf de deal, pe-o coamă de cal, respectiv D.D, am găsit, îndrumaţi de un soare blând de toamnă, ce-a mai rămas din cetatea Rákóczi …
“Situata pe vechea linia de demarcatie a granitei dintre Moldova si Transilvania, in imediata apropiere a mormantului lui Emil Rebreanu situat pe DN12A Onesti-Miercurea Ciuc, in localitatea Ghimes.”
Cu greu i-am urcat treptele abrupte ca să ajung pe un platou golaş, cu ruine şi simboluri maghiare …că doar suntem şi eram în România …
”Prima atestare documentara a numelui “Gyimes” sub forma “Ghemes” dateaza din 1677. In 1626 principele Bethlen Gábor a construit o cetate si o vama la granita cu Moldova. Ruinele acesteia – nu se stie din ce cauza – sunt cunoscute azi ca Cetatea Rákóczi.”
”Fortificatia a fost descrisa pentru prima data in 1861 de catre istoricul Ipolyi Arnold, in primul repertoriu arheologic pentru Ungaria, potrivit datelor transmise de arheologul Bordi Lorand. Pe traseul zidurilor cetatii se gasesc ruinele a doua constructii de piatra, probabil turnuri. Ruinele acestora nu depasesc inaltimea de doi metri. Din datele pe care le detine Muzeul National Secuiesc, Cetatea Rakoczi din Pasul Oituz a fost o fortificatie menita sa bareze drumul de acces spre valea Raului Negru indeplinind, alaturi de rolul militar, si un rol economic, acela de punct de colectare a vamii.”
Din câte am găsit pe internet, se pare că o parte din cetate a fost distrusă de Orange şi antenele sale…
”It was built in 1626 upon the order prince Gabriel Bethlen. Later, it was strengthened several times, but today, it is in ruins.”
Care o fi adevărata poveste a castelulul cetate nu ştiu, cert e că merită vizitat, aşa cu puţinul pe care îl mai are de oferit.
Mai multe imagini în albumul de … aici …
17 thoughts on “Cetatea Rákóczi”
You must be logged in to post a comment.
fremos bre, fremos… 🙂
Multamesc, multamesc. Cand merem la Prejmer?
Sa vezi ce invazie de autocare si masini inmatriculate in Ungaria in ziua in care ungurii sarbatoreau ziua lor nationala…
Uoff … nu imi place de loc in partile astea … si prea sunt peste tot …
Te-am incadrat in review 🙂
Succes
http://satirikon.ro/2010/10/23/titlurile-zilei-22-octombrie-2010/
Multumesc frumossss
Trebuia sa vezi si biserica de peste drum…e cea mai veche biserica catolica de pe valea Ghimesului…si are in curte si niste ruine interesante…
Chiar peste drum de cetate? Nu am vazut-o …
Chiar peste drum, e o parcare mare si de acolo imediat se ajunge la biserica…si se vede asa de frumos de sus de la ruine…nici noi nu am gasit niciodata bunker-ul deschis…sunt tare curioasa ce o fi acolo…
…daca te uiti la poza ta numarul 4 se vede si biserica!!
Daca stiam ca biserica ascunde si ruine … si asa cu greu am gasit informatii despre zona …
Referitor la ziua nationala a ungariei in valea ghimesului nu se sarbatoreste nimic iar la cea ce ati mentionat mai sus este vorba de sarbatoarea rusalilor cand intradevar in loc ghimes faget sosesc cu garnituri de tren de calatori ,precum , autocare , autoturisme si zeci de mi de pelerini .aceasta sarbatoare (PELERINAJ) se repeta anual incepand din anul 2008 . Poate cineva no sa creada toate lucrurile mentionate de mine ,se poate convinge personal daca are placerea sa vina de sarbatoarea rusalilor in ghimes faget.In cazul in care aveti nevoie de informati mai detailate suntem aici si va putem ajuta.cu respect tibor biliboc
Cand e sarbatoarea? Anul asta?
In 2010, pe 20 august, adica exact cand se sarbatoreste Ziua Nationala a Ungariei am trecut, in drumul nostru catre Targu Mures pe la Cetatea Rákóczi, loc unde era plin, dar plin de autocare cu numar de Ungaria, atat de plin ca nu aveai unde sa opresti…nu era in nici un caz de Rusalii…sa nu ma intelegi gresit…mi-e tare draga zona…am fost de nenumarate ori, chir facand drumul de la Onesti pana acolo doar pentru a bea o cafea …a fost pur si simplu o constatatre a unui fapt intalnit…
Mi-am notat in agenda. Sper sa ajung in zona pe 20 august. Daca se tine tot pe 20, desigur. Multumesc.