Cetatea Rákóczi

Pe un vârf de deal, pe-o coamă de cal, respectiv D.D, am găsit, îndrumaţi de un soare blând de toamnă, ce-a mai rămas din cetatea Rákóczi

“Situata pe vechea linia de demarcatie a granitei dintre Moldova si Transilvania, in imediata apropiere a mormantului lui Emil Rebreanu situat pe DN12A Onesti-Miercurea Ciuc, in localitatea Ghimes.”

Cu greu i-am urcat treptele abrupte ca să ajung pe un platou golaş, cu ruine şi simboluri maghiare …că doar suntem şi eram în România …

”Prima atestare documentara a numelui “Gyimes” sub forma “Ghemes” dateaza din 1677. In 1626 principele Bethlen Gábor a construit o cetate si o vama la granita cu Moldova. Ruinele acesteia – nu se stie din ce cauza – sunt cunoscute azi ca Cetatea Rákóczi.”

”Fortificatia a fost descrisa pentru prima data in 1861 de catre istoricul Ipolyi Arnold, in primul repertoriu arheologic pentru Ungaria, potrivit datelor transmise de arheologul Bordi Lorand. Pe traseul zidurilor cetatii se gasesc ruinele a doua constructii de piatra, probabil turnuri. Ruinele acestora nu depasesc inaltimea de doi metri. Din datele pe care le detine Muzeul National Secuiesc, Cetatea Rakoczi din Pasul Oituz a fost o fortificatie menita sa bareze drumul de acces spre valea Raului Negru indeplinind, alaturi de rolul militar, si un rol economic, acela de punct de colectare a vamii.”

Din câte am găsit pe internet, se pare că o parte din cetate a fost distrusă de Orange şi antenele sale…

”It was built in 1626 upon the order prince Gabriel Bethlen. Later, it was strengthened several times, but today, it is in ruins.”

Care o fi adevărata poveste a castelulul cetate nu ştiu, cert e că merită vizitat, aşa cu puţinul pe care îl mai are de oferit.

Mai multe imagini în albumul de … aici17 thoughts on “Cetatea Rákóczi”