CE MANCAM IN IZOLARE, EPISODUL 4: “GRATAR IS MY MIDDLE NAME”

CE MANCAM IN IZOLARE, EPISODUL 4: “GRATAR IS MY MIDDLE NAME”

Daca inainte de IZOLARE erai tipul “GRATAR IS MY MIDDLE NAME”, iar acum nu te-ai schimbat prea mult… nu e in intentia mea sa iti fac morala. Iti place carnea la gratar, esti intr-o zona care iti permite sa faci des gratar si acum il folosesti la foc maxim. Iata ce ar trebui sa stii:

– gratar inseamna carne, evident, iar cu exceptia pieptului de pui si de curcan, orice alt tip de carne contine mai multe grasimi decat proteine, per 100 de grame. Deci, carne nu inseamna doar proteina!

Asta ar fi si unul din motivele pentru care carnea si consumul excesiv de carne dauneaza sanatatii: continutul ridicat de grasimi. Ca sa intelegi ce inseamna mult, incearca sa consumi doar 100 de grame de carne. Este foarte putin dar suficient pentru o masa principala ca cea de pranz. Nu e cazul genului “GRATAR IS MY MIDDLE NAME”, stim, care nu e fericit/a daca nu consuma, doua, trei, “halci”…

– grasimile ar trebui tinute la 20-35% din consumul zilnic, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Asta inseamna intre 40 – 100 de grame de grasimi pe zi, in functie de necesarul fiecaruia care difera in functie de sex, varsta, greutate, stil de viata etc. Atentie, vorbim de grasimi sanatoase si per total. Ca sa intelegi ce inseamna 40 de grame pe zi, 100 de grame de ceafa de porc are 28 de grame de grasimi. Deci, atunci cand consumi 200 de grame de ceafa de porc la gratar ti-ai luat deja minimul de grasimi pe ziua respectiva sau maximul, dupa caz. Intrebarea este ca genul de gratargiu “hardcore”, te-ai limita la atat? Si nici nu luam in calcul colesterolul, grasimile nesanatoase din ceafa de porc etc.

– acum ca stii chestiunile astea de baza ce ar trebui sa faci este sa iti completezi ziua cu cat mai multe legume proaspete si fructe, adica carbohidrati, pentru ca deja ti-ai luat proteinele si grasimile din gratar. Ceafa de porc o poti consuma cu o salata mare plina cu verdeturi de sezon si legume proaspete. Sau cartofi, tot legume, iar daca ii prajesti redu consumul de ulei (alta sursa 100% de grasimi) la 10 ml. Daca nu iti place ideea si combinatia de gratar cu salata consuma salata cu cateva ore inainte sau dupa gratar. Fructele le poti consuma tot sub forma de salata si daca nu iti plac in mod deosebit fa un efort si pacaleste-te sa le mananci cand te uiti la un film captivant spre exemplu. De ce fructe si legume? Pentru ca iti completeaza necesarul macro nutritional cu vitamine, minerale si fibre. Incearca sa consumi fructe si legume cat mai diversificat, 2 fructe si legume diferite in fiecare zi.

Atentie, acestea sunt doar cateva recomandari, nu inseamna ca poti manca gratar la nesfarsit cu legume si fructe si vei duce un stil de viata sanatos. Singurul lucru care iti poate confirma un stil de viata sanatos sunt analizele generale, inclusiv cele de vitamine si minerale,  in toti parametrii normali, repetate la 6 luni.

Daca nu stii ce sa mai mananci si oricum iti faci cumparaturile saptamanal iti recomand un plan nutritional personalizat despre care gasesti mai multe detalii in SERVICII si la nutritie@roxanaradu.com.