CĂȚĂRAREA ZMEURĂTU

CĂȚĂRAREA ZMEURĂTU

In lipsa unui sezon competitional activ, ciclista amatoare din mine a decis ca este important sa isi mentina o decenta forma sportiva pentru cand va fi sa fie. Asa ca am ales sa ma impart intre efortul fizic din tabarele noastre de mtb – MTB Skills and Boot Camp si o mai veche pasiune, soseaua.

Dupa o pauza de 3 ani m-am intors la colectionat ”Catarari din Romania”, pe sosea, un proiect inceput in 2014 cu TransBucegi sau cum e mai bine cunoscuta, catararea Piatra Arsa.

Catararile pe sosea raman pentru mine cele mai solicitante fizic, pe unele segmente si portiuni, in functie de forma, am de cele mai multe ori senzatia ca ”trag de fiare” la sala minute sau ore in sir.

Si ca sa fie totul mai greu si mai interesant decat la cele 40 de catarari pe sosea adunate pana acum in colectie, am ales sa depun efortul pe ciclocros, sa pot evada de pe sosea pe coclauri pe unde imi pofteste inima.

Vorba imi e lunga dar catararile ce urmeaza sunt scurte, pe cele lungi le-am bifat in anii trecuti si le poti descoperi in categoria CĂȚĂRĂRI DIN ROMÂNIA.

CĂȚĂRAREA ZMEURĂTU face parte dintr-o tura scurta pe meleagurile valcene, mi-a placut mai mult numele sincera sa fiu. Sunt defapt 4 catarari pentru ca in Valcea poti in 10 km sa urci 4 dealuri cu panta medie de 10%. Absolut genial!

Eu am iesit si din peisajul soselar pentru ca imi place prea mult pe coclauri cu ciclocrosul dar poti face tura asta in regula si pe cursiera, cu atentie pe unele portiuni cu asfalt defect.
Nu prea gasesti surse de alimentare pe traseu asa ca e bine sa ai lichide si mancare la tine. Vezi … aici … ce sa consumi mai exact. Tura fiind scurta si intensa am ales sa iau cu mine jeleuri de fructe, un pachet mi-a fost suficient, 1 bidon cu izotonic natural si unul cu apa simpla. A fost cald asa ca dupa 2 ore am ramas fara lichide si am oprit la primul magazin de unde mi-am luat o apa minerala rece.

un pachet de 75 de grame e suficient pentru 60 de minute de efort tip anduranta

Te las cu cateva imagini, informatiile de pe strava si iti doresc lant intins pe oriunde te-ai da!

Urcarea spre satul Zmeurătu
Optiuni de pe traseu, coclau sau sosea. Cu ciclocrosul sau gravel poti sa le alegi pe ambele.
Vedere cu Munții Buila-Vânturarița, recompensa dupa prima urcare cu panta medie de 10%
Cand e prea cald ai varianta prin padure
Peisaj mioritic din capatul satului Zmeurătu
Ceva simplu si rural din varful Catararii Zmeurătu, la circa 500 metri altitudine
Soseaua e libera si fara trafic, perfect in siguranta pentru o ciclista
Si mai multe catarari si optiuni inafara traseului
Intre satul Barbatesti si Zmeuratu
asa sunt toate urcarile, scurte si cu medie de 10%
sosete cu alimente, ce altceva poate purta o ciclista nutritionist sportiv
coborarea de pe Zmeurătu e pe un drum foarte ingust si abrupt, pe care incape doar o masina asa ca mare atentie la viteza si vizibilitate
romanesc si simplu de pe traseu
racoare … cand in oras sunt peste 30 de grade
panta asta avea peste 15 % dar in imagine pare ceva simplu