Castelul Somsics din Chendu, Mureș

Din proiectul viețiiRuins Photography

DSC07624

Vizitat și fotografiat în decembrie 2014, Castelul Somsics se află într-un stadiu avansat de ruină și poate fi admirat în siguranță doar din exterior.

DSC07621

Construit în secolul XIX, castelul se află la aproximativ 27 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, în comuna Bălăuşeri, în sudul judeţului Mureş, și a aparținut contelui Somics.

DSC07584

“Revendicat de moştenitori, dorit cu ardoare de către Asociaţia Agricolă din localitate şi curtat din când în când de câte un investitor, castelul – conac se mai ţine în picioare doar din întâmplare.”

DSC07602

“Casele erau construite împrejurul lui, iar în locul în care se află acum noul sat, erau terenurile agricole ale domeniului. Din vechea vatră a satului a mai rămas în picioare doar castelul Somsics, împreună cu dependinţele lui. Deşi destul de mic, castelul era deosebit de cochet. Nu construcţia în sine impresiona, cât parcul din jur. Acesta era tot timpul plin de trandafiri: slăbiciunea contesei. Aleile din jur abia se mai vedeau de mulţimea florilor. Până şi o fântână arteziană exista aici: „Era o feerie”, îşi aminteşte încântat Tibor.

DSC07614

“Anul 1945 a adus cu el sfârşitul familiei Somsics în Chendu. De conte n-a mai auzit nimeni nimic, iar contesa Katalin Somsics, împreună cu cele două fete ale ei au fost alungate din castel, aşa că s-au mutat într-o pivniţă improvizată în Târgu-Mureş.” DSC07592

Povestea completă … aici ... Galeria completa pe Ruins … aici