Castelul Kornis Rakoczi din Iernut, Mureș

Din proiectul viețiiRuins Photography

Castelul Kornis Rakoczi din Iernut, Mureș

Vizitat și fotografiat în decembrie 2014, Castelul Kornis Rakoczi din Iernut, Mureș se află în stadiu de ruină și nu poate fi vizitat sau descoperit din interior. Nu am reușit să trag decât acest cadru din cauza gardurilor de sârmă care îl înconjoară.

“Castelul Kornis – Rakoczi – Bethlen din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist în anul 1545. Ancadramentul portalului dateaza din 1574, fiind realizat tot în stilul Renasterii. Castelul actual, construit în prima forma în 1545, a fost modificat între 1650-1660 pentru principele Gheorghe Rakoczi al II-lea, dupa planurile arhitectului venetian Agostino Serena. Acesta, efectuând diferite lucrari, a introdus în constructia castelului elemente de arhitectura în stilul Renasterii.”

„Primaria nu poate momentan sa se implice în nici un fel. Situatia castelului este incerta, actualii administratori nu-si pot permite sa plateasca nici macar niste paznici, e o situatie neobisnuita. Deocamdata nu putem decât sa asteptam sa se termine litigiul în ce priveste restaurantul din curtea castelului pentru ca sa se poata trece la retrocedare. Dupa aceea vom vedea cum putem sprijini proprietarii, pentru ca edificiul sa fie renovat si introdus în circuitul national de monumente istorice. Noi ne dorim foarte mult rezolvarea acestei probleme. ”

Continuarea … aici.