Castelul Brukenthal din Avrig
”Reședința de vară a Baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei în perioada 1777-1787, este unul dintre cele mai de seamă monumente din perioada barocului transilvănean iar parcul și clădirile sale sunt printre puținele elemente de arhitectură de acest tip care au dăinuit de-a lungul timpului. Samuel von Brukenthal a cumpărat terenul în anul 1756 și și-a construit aici în perioada 1760-1764 reședința de vară având ca sursă de inspirație castelele Schönbrunn și Laxenburg din Austria.‘‘ Continuarea … aici …
”În anul 1803 Johann Michael von Brukenthal a moștenit proprietatea. Până în anul 1872 a rămas în stăpânirea familiei Brukenthal, a cărei ultim descendent a fost baroneasa Wilhelmine Mylius-Brukenthal. În anii următori s-au succedat în timp scurt mai mulți proprietari. Posesiunea a trecut mai întâi în mâinile lui Friedrich Boll, care provenea din Germania, dar care a vândut-o câțiva ani mai târziu fabricantului de sticlă din Avrig, Emil Porsche. În 1888 ansamblul de parcuri a fost cumpărat de către frații sibieni Borger.
20 de ani mai târziu terenul a intrat în posesia Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Sibiu, a cărui intenție a fost să împiedice astfel parcelarea parcului în scopul vânzării. În anul 1908, imediat după cumpărare, în clădiri a fost deschis un sanatoriu, urmat nu peste mult timp de un stabiliment termal. După anul 1948 așezământul a fost preluat de stat, care a menținut sanatoriul.
În secolul al XX-lea s-a mai păstrat doar foarte puțin din parcul original, nemaifiind păstrate varietățile de plante. În această perioadă reședința de vară a pierdut mult din farmecul de odinioară. Începând cu anul 1999 terenul intră în proprietatea fundației Samuel von Brukenthal, iar în anul 2005 a fost desființat sanatoriul. Astăzi, complexul este deschis publicului larg, vizitatorilor de pretutindeni, care vor să se bucure de atmosfera aparte la umbra Munților Carpați.” Continuarea … aici …
”În 2012 Orangeria situată în parc a fost renovată şi adăpostează astăzi camere confortabile de oaspeţi precum şi un restaurant într-o atmosferă nobilă.” Detalii … aici …
Mai multe imagini în galeria dedicată ruins.roxanaradu.com de … aici …
.
You must be logged in to post a comment.