Bautura izotonica naturala

Bautura izotonica naturala

Indiferent de sezon la antrenamentele de anduranta, in aer liber sau la spinning sau pe trainer, nu se consuma doar apa simpla ci apa cu vitamine si minerale. Sau bautura izotonica cu electroliti. O bautura izotonica naturala ar trebui sa contina apa, 600 – 800 ml, sare (1/4 sau 1/2 lingurita) obligatoriu si sucul de la 1 sau 2 fructe (portocale, lamai, grefe) sau 1/2 linguri de miere de albine.

Ce sunt electrolitii? Electrolitii sunt responsabili de particulele electrice care ajuta organismul sa functioneze normal. Cei mai cunoscuti includ electrolitii de sodiu, potasiu, calciu si magneziu. Calciul si magneziul ajuta la contractarea si relaxarea muschilor. Sodiul si potasiul ajuta apa sa ramana in echilibru in interiorul si in afara celulelor. Sodiul este electrolitul pierdut in cea mai mare concentratie in sudoare. Indiferent de sezon, iarna, primavara sau vara, corpul nostru pierde electroliti prin efort. Chiar daca tie ti se pare ca nu transpiri e bine sa consumi bauturi cu electroliti. 

Alte variante:

  1. spirulina, 1/4 lingurita sare, apa de cocos
  2. portocale, 1/4 lingurita sare, 1/4 lingura ulei de in, apa
  3. sirop din dulceata de zmeura, 1/4 lingurita sare, apa

Cantitatile le variati dupa gust, sarea este cea mai importanta insa si esential e sa nu folosesti prea multa. 1 lingurita sare la 1 litru de apa este mai mult decat suficient.