Abuz de caritate şi nobilism?

Îmi permit fără voie să semnalez sau să îmi semnalez, un oarecare abuz legat de noţiunea de caritate, ONG sau cauză nobilă.

Din câte ştiu eu, din câte am văzut şi auzit când locuiam pe alte meleaguri decât cele ale patriei mamă, un ONG “tace şi face” ca să citez din popor. În România aud şi văd mai multă laudă şi conflict pe supremaţie. Dacă întrebi un cetăţean pe stradă sigur a auzit de Mai Mult Verde. Ori nu asta era ideea.

Invazia mesajelor de tip “ajută pe X”  din spaţiul online mi se pare la fel de abuzivă. Dacă trimiţi mai departe mesajul nu înseamnă că ai ajutat şi ai comis o faptă nobilă. Pe alte meleaguri locuitorii donează lunar minim 2 euro din salariu, unei organizaţii, unui copil înfometat etc. Doar că nu îşi lipesc donaţia pe CV. “Tac şi fac” ca să citez din popor, din nou.

Picatura care umple paharul, pentru mine cel puţin şi metaforic vorbind – “raspunde la un chestionar pentru o cauză nobilă”. Da ştiu intenţia e nobilă. Însă de la intenţie până la cauză nobilă e cale lungă. Şi în plus, avem noi habar ce înseamnă cu adevărat “cauză nobilă”? Nu cred.

Jonglăm cu cuvinte mari de dragul marketingului şi de dragul de a crea impresia că suntem nobili. Şi că ajutăm pe cei ce au nevoie de ajutor. Ori nu asta era ideea.

Ştiu câţiva oameni care ajută, muncesc voluntar pentru diferite cauze şi îşi golesc buzunarul fără a clipi pentru cei în nevoie. Doar că nu i-am văzut niciodată la televizor, în presă, pe Twitter sau Facebook şi nici nu au blog unde să îşi însemneze zilnic “cauzele şi faptele nobile”. “Tac şi fac”.

Mă amuz, dar sigur mâine, poimâine, o să ajungem la “dă mesajul mai departe pe mess pentru o cauză nobilă”. Defapt stai, deja am ajuns la stadiul asta.

Acum sincer, faptul că ai ajutat pe cineva în nevoie chiar te face să te simţi nobil? E nevoie să ţi se ceară asta? Nu ar trebui să o faci tu, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, din pură curată conştiinţă?

Cum îţi plăteşti lunar factura la gaze, nu ar trebui să donezi măcar 10 RON cuiva în nevoie disperată de acei 10 RON? Mai ales dacă ai de unde. Fără gălăgie şi fără să te simţi că ai comis ceva nobil.

Ar trebui să facem cu toţi asta. Dar mai avem până ajungem la acel nivel. Deocamdată avem probleme cu ţiganii şi politicienii.11 thoughts on “Abuz de caritate şi nobilism?”

 • Da, se abuzeaza si de termeni pe carenu toata lumea ii intelge si se exploteaza suferinta de dragul de a face un lucru pentru care sa se primeasca felicitari. Asa am fost invatati – ca activismul civic e bun pe pus in CV, ca ai nevoie de vizibilitate media pentru a atrage fonduri.

  Bucurenci nu stie ce e aia modestie pentru ca el a inteles foarte clar ca nu primeste nimic daca nu le ofera partenerilor lui un motiv bun de a semna niste hartii prin care MMV primeste bani pentru proiecte.

  Cand vorbim de campanii prin care femeile sunt indemnate sa se duca sa-si faca un examen medical pentru depistarea canerului la san – vorbim de marketing pur. De asta au nevoie pentru a ajunge la acele femei.

  Ca unele organizatii se folosesc de internet si media traditionala pentru a-si face cunoscute proiectele – e perfect normal intr-o tara in care cei care isi permit sa doneze si sa ramana anonimi nu o fac. Lucrurile care te enerveaza pe tine (si pe care si eu le gasesc iritante din cand in cand) se intampla pentru ca acel “doneaza si taci!” nu functioneaza.

  Evident ca putem sa ne vedem toti de treburile noastre, sa facem doar lucruri la nivel personal si sa nu povestim niciodata despre ele doar ca o sa vedem ca nu se mai intampla nimic pentru ca nimeni nu mai crede ca un gest mic poate sa conteze.

 • Lucurile sînt mult mai simple decît vor ei să pară. În definitiv şi la urma urmei, este vorba pur de modestie – lucru care ar trebui să caracterizeze nu numai un ONG, ci şi un oarecare ins care ajută cu 10 lei pe acela de care aminteai.
  Cînd treburile se vor baza nu pe epatare, afişare, bătut în piept şi alte făţărnicii, mai discutăm.
  Pînă atunci, cale lungă însă…

 • @Naicu banuiesc ca stii ca Uniunea Europeana da fonduri ONG-urile care au bine pus la punct si un program al promovarii proiectului pentru care primesc finantare

  Modestia e buna in special la biserica nu intr-o societate care isi doreste ONG-uri independente.

 • Ca sa citez din popor,la noi fiecare tace si face pentru el,de abia dupa aia pt altul numai si numai daca ii iese si lui ceva…intr-o tara in care si factura aia pe care o platesti la gaze devine subiect de stire pe prima pagina de ce sa nu facem circ din suferinta umana…acei care o simt pe pielea lor sunt de obicei prea preocupati sa isi traiasca drama ca sa le mai pese de asa ceva.Cauzele nobile si simplul ajutor nu pot avea cautare unde imaginea si vorbele goale tin loc de continut si unde ca sa reusesti trebuie sa te vinzi intr-o masura sau alta,din lipsa de calitati adevarate sau din proasta lor directionare.
  Predominanta formei fara fond face ca sa nu poti vorbi cu adevarat de intentie,e doar un recul al necesitatii de preamarire personala…sa doneze nu il face pe roman sa se simta nobil,insa sa stie lumea ca el a donat il urca pe cele mai inalte culmi ale satisfactiei personale;cand o sa ne dam seama ca nimeni si absolut nimeni nu e numai prin sine insusi un exemplu pt ceilalti ci numai in interactiune cu cei din jur,iar pamantul se roteste si fara unul sau altul din noi…atunci poate sa se schimbe ceva…

 • Deocamdată avem probleme cu ţiganii şi politicienii.

  … si cu tiganii politicieni.

  Total de acord. In momentul in care primesti 20 de spam-uri pe zi cu tot felul de cauze, petitii si miscari, devii imun la toate cauzele, oricat de nobile ar fi el. Asta daca nu devii nervos. Drumul catre iad…