Nutritie Sportiva: 7 carbohidrati de care nu am auzit in viata mea
Carbohidratii. Principala sursa de energie a omului dar si principala sursa de stres a omului. Unii sunt rai, altii sunt buni, la carbohidrati ma refer, cu ei traim greu si daca nu ii controlam si selectam atent crestem in greutate si riscam boli, fara ei nu putem trai. Dar s-au scris destule tratate pe tema asta asa ca nu mai intru in detalii. Sau daca vrei sa stii mai multe iti raspund cu mare drag daca imi trimiti un e-mail. In materialul asta am ales sa ma leg de carbohidratii complecsi, carbohidratii buni, cei bogati in fibre si care asigura energie pe termen lung, mai ales pentru sportivii, amatori sau profesionisti, de anduranta.
Cand, in 2014, am inceput sa practic ciclismul, printre zecile de sfaturi pe care le-am primit a fost si ”mananca multi carbohidrati”. Si, cand am intrebat ce sunt, mi s-a raspuns senin cu ”paste si orez”. Si din 2014 pana in 2017 am consumat paste si orez de nu vreau sa mai aud de subiectul asta 🙂 Multumita cursurilor de nutritie sportiva si noii calificari am descoperit ca exista viata si dincolo de paste si orez. Enumar mai jos doar 7, cate unul pentru fiecare zi a saptaminii, surse de carbohidrat complex, si cum sa ii combini pentru un pranz sanatos. Dupa ce i-ai incercat pe toti si imi spui cum te-ai inteles cu ei iti mai recomand ti altii 🙂
Amaranthus, cunoscut ca si amarant era in trecut folosita de azteci si de incasi, fiind cunoscuta si pretuita de acestia pentru calitatile pe care le descoperisera la ea. Amarant-ul este o planta benefica pentru sanatate, fiind una dintre cele mai nutritive alimente cunoscute si avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovaz sau secara. Este foarte bogat in minerale (mangan, fier, zinc, fosfor, cupru), in calciu si vitamine (A, B, E, D), aminoacizi esentiali si nu contine gluten. Sursa – wikipedia. Se consuma in zeci de feluri sau in varianta ”sportiva” de mai jos, cu dovlecel la gratar si carne de curcan, tot la gratar.
Bulgur, un aliment de baza in Orientul Mijlociu, din care se face traditionalul tabouleh, e satios, are o textura elastica si moale, gust de nuca si e mult mai delicios decat orezul. Ti-l recomand simplu, fiert, cu carne de porc la gratar, rosii si castraveti.
Paste din susan. N-ai idee cat de bune sunt pana nu le incerci. Cum vrei tu sau in varianta sportiva, fierte, cu somon afumat, sau la gratar, si brocoli fiert.
Tapioca este creata din radacinile unui arbust inalt, care creste in tarile calde. Acesta poarta numele de „manioc” sau „cassava” in engleza, dar este cunoscut si sub denumirilede „yuca” sau „mandioca”. Merge de minune cu lapte si miere de albine pentru mic dejun sau cina, iar la pranz o recomand in supa crema de morcovi si/sau cu legume la gratar sau legume usor calite in ceapa verde.
Linte neagra. Datorita culorii ei negre si a formei , mai degraba rotunde, care aminteste de cea a caviarului a fost numita si “caviar vegetal”. Dintre toate tipurile de linte cea neagra are cel mai bun raport carbohidrat – proteina. O recomand fiarta cu brocoli, tot fiert, si carne de miel la gratar.
Naut. Carbohidrat complex? Ei bine, da, auzisem de naut dar nu stiam ca poate inlocui cu succes (mult mai mult chiar) orezul si pastele. Si el, ca si lintea neagra, pentru raportul fabulos de carbohidrat – proteina e o sursa excelenta si pentru recuperarea de dupa antrenamente sau curse. Il poti consuma simplu, fiert, cu carne de curcan la cuptor si ardei fierti in turmeric.
Quinoa neagra. La fel ca in cazul linte neagra si naut, inlocuieste cu succes orezul sau banalele paste. De fabuloasele proprietati nu mai spun. O recomand simpla, fiarta in putina sare, cu carne de pui si zuchini la gratar.
You must be logged in to post a comment.