3, conace, și toate 3 …

Defapt una dintre ele e un el, un castel. Dar tot aspect de conac are. Și ca orice alte monumente cu valoare istorică din România, sunt într-un stadiu deplorabil. Toate 3 le-am localizat în Ozun, județul Covasna. Localizat cu greu, pentru că localnicii habar nu au ce minunați vecini au. Conace frumoase cu povești și multă istorie. Singura problemă e că nu prea le găsesc istoria. Dar cu asta m-am obișnuit deja, de un an de când tot bifez ruine. Dar să dăm prioritate doamnelor. Conacul Temesvári (secolul al XIX-lea):

Am vizitat-o la ora ceailui, într-o zi de sâmbătă. Nu era acasă. Doar în spatele curții se jucau pe un topogan de fier, niște școlari.

”O cladire importanta o constituie si fosta locuinta a familiei Temesvary (sfarsitul secolului XIX) care a fost renovata in anii 1970 – 1975 de catre consiliul comunal.”

Mai multe imagini în albumul de ... aici

Cea de-a doua doamnă am gasit-o într-un stadiu mai prejos de jalnic. Imaginile vorbesc de la sine…

Conacul Ujvárosy-Agoston (1810 – 1825).

Nu prea am avut cum capta multe imagini pentru că obiectivul era folosit pentru cu totul altceva…

Și la final, să facem loc și domnului castel. Castel – conac, proprietate privată și care ne-a primit cu ușile închise. Nu era nimeni acasă deși localnicii, 2 băieței, s-au străduit să ne explice într-o română stricată, ceva despre herghelie și grajduri. Nu prea am înțeles mare lucru. Cum se poate să locuiești la 30 de km de Brașov și să nu știi limba română nu înțeleg…

Castelul Béldy-Mikes (1755)

”Chiar in apropierea conacului Temesvary, se afla castelul Beldy –Mikes, cel mai mare si bine pastrat conac din Ozun. Proprietatea contine conacul, granarul, grajdurile cailor si mica incapere de paza de la intrarea in curte. Castelul este usor confundabil cu un conac de vara englezesc. A fost construit de familia de nobili Mikes, pe pamantul care initial apartinea nobilului Sekler pe nume Pál(Paul) Béldi. Cladirea este caracterizata de veranda cu mici coloane si arcaturi care iese in relief in centrul fatadei principale, detaliu care a influentat stilul altor case din Ozun si din satele invecinate.”

Mai multe imagini în albumul de … aici