10 semne care iti arata ca e timpul sa consulti un nutritionist sportiv

10 semne care iti arata ca e timpul sa consulti un nutritionist sportiv

Ai citit tot ce se putea citi despre nutritie sportiva, pe site-uri “celebre” precum trainingpeaks sau livestrong, urmaresti si aplici sfaturile sportivilor preferati si/sau celebri cand e vorba de nutritie sau antrenamente, iubesti legumele si le consumi zilnic cat mai proaspete, nu ca in copilarie sau cand nu faceai sport/miscare deloc, stai foarte bine cu hidratarea si iti monitorizezi caloriile pe aplicatii precum myfitnesspal. Excelent! Si bravo! Insa nutritia sportiva presupune mult mai mult de atat.

Tine cont de aceste 10 semne si daca te regasesti in ele e timpul sa consulti un nutritionist sportiv:

  1. Esti tot timpul obosit/a desi dormi suficient
  2. Te dor muschii si/sau articulatiile chiar si dupa un antrenament de recuperare sau in ziua de pauza
  3. Iti este foame sau te incearca senzatia de foame in timpul zilei
  4. In cazul fetelor/femeilor au dereglari menstruale sau lipsa menstruatie
  5. Racesti des, te accidentezi usor si/sau refacerea dureaza prea mult
  6. Te trezesti in timpul noptii infometat/a
  7. Iti vine sa adormi dupa o masa principala ca pranzul
  8. Ai frecvent probleme cu digestia: balonare, constipatie, diaree, gaze etc
  9. Ai usoare sau deranjate dureri de cap, alergii sau acnee
  10. Iti vine greu sa te recuperezi dupa antrenamente, nu reusesti sa iti imbunatatesti forta sau compozitia corporala

De ce, te intrebi? Pentru ca nu consumi suficienti macro, micro si fitonutrienti in functie de sportul pe care il practici sau cata miscare faci pe saptamana. Pentru ca nu dormi cand si cum trebuie. Pentru ca nu te hidratezi cand si cum trebuie. Pentru ca … se poate continua cu presupuneri pana la o analiza atenta.

Ce trebuie sa faci, te intrebi? In functie de sportul pe care il practici, fie el de anduranta (ciclism, alergare, triatlon, tenis, fotbal etc) sau viteza si forta (culturism, crossfit etc), daca esti femeie/fata sau baiat/barbat, varsta, numarul de ore de antrenament, tipul de antrenament, greutate si stilul de viata, necesarul zilnic caloric difera si se se poate chiar modifica de la o saptamana la alta.

In teorie ai nevoie (si orice adult care nu practica niciun sport are aceleasi nevoi) zilnic de maxim 35% (din totalul necesar de calorii) lipide/grasimi (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii) , intre 0.8 – 2.2 grame/kg de proteina si restul de carbohidrati simpli si complecsi.

In practica e foarte greu sa nimeresti procentele si cifrele fara un plan calculat si doar “din ochi”. Iar cifrele si gramajele fac diferenta dintre un antrenamente reusit si unul ineficient, o recuperare rapida, evolutie si performanta.

Si pe langa toate astea starea de bine, bucuria de a practica sport fara durere (in limitele musculare si anaerobe, orice sport implica durere pentru evolutie) din motive de lipsa de energie. Pe langa astea se adauga si hidratarea si suplimentele sportive.

Toate sub supraveghere si analiza pentru ca, fiecare dintre noi reactioneaza diferit. Prin urmare ai nevoie de un plan nutritional personalizat pentru imbunanatirea sau mentinerea formei sportive. Uite … aici … mai multe detalii.

Sau imi poti trimite oricand un e-mail la:

Nutritionist Sportiv Roxana Sandu-Radu, nutritionist sportiv, nutritie, consultanta, nutritionist