10 carbohidrati pe care ar trebui sa ii consumi saptamanal pentru mentinarea formei fizice si energie

10 carbohidrati pe care ar trebui sa ii consumi saptamanal pentru mentinarea formei fizice si energie

Inainte de a descoperi cu ce carbohidrati ar trebui sa ne umplem farfuriile, este important sa intelegem de ce avem nevoie de carbohidrati in primul rand.

Carbohidratii sunt sursa preferata de combustibil a organismului. Daca nu ai suficienti carbohidrati in dieta ta poti sa te simti fara energie sau chiar sa ai probleme digestive.

Evitarea carbohidratilor se poate lasa cu lacune nutritonale specifice, deoarece studiile arata ca persoanele care urmează anumite diete cu continut scazut de carbohidrati ar putea sa nu consume suficienta tiamina, vitamina C, acid folic si alti nutrienti cheie.

Fibrele, spre exemplu, sunt un tip de carbohidrat care este apreciat pentru beneficiile sale pentru sanatate si asta se datoreaza partial pentru ca nu este pe deplin digerabil dar ofera energie pe termen lung.

In schimb, fibrele trec prin sistemul digestiv si ajuta la mentinerea regulata a miscarilor intestinale, a senzatiei de satietate si sustine un microbiom intestinal si inima sanatoase.

Printre varietatea larga de optiuni de carbohidrati, iata 10 care ar trebui sa ii consumi in fiecare saptamana pentru a te ajuta sa iti sustii forma fizica, sa iti satisfaca nevoile nutritionale si sa iti mentina nivelul de energie:

1. Cartofi dulci

2. Lapte

3. Fasole neagra

4. Prune

5. Banane

6. Mere

7. Naut

8. Quinoa alba, rosie sau neagra

9. Orez brun, integral, rosu sau negru

10. Cereale integrale: orz, ovaz, grau, secara sau kamut

Vezi cum ii consum si recomand 👉 la RETETE

Ai nevoie de mai multe sfaturi de nutritie + antrenament? Hai sa lucram impreuna! Contacteaza-ma pentru o consultatie!