Planul nutrițional versus dieta magică

”Mă simt mult mai suplă, ma simt mult mai slabă acum când am aceeasi greutate ca în trecut”. Acesta sunt semnele unui plan nutrițional care funcționează. acestea sunt cuvintele magice pe care îmi place să le aud de la clienții mei. Asta înseamă că recomandarile mele au succes, că se arde grăsime și nu se pierde masă musculara. Versus o dietă magică care te ajută să scapi rapid de kilogramele nedorite dar care afectează masa musculară și nu te ajută să arzi grăsimi. Sunt consultant în nutriție sportivă și nu medic sau doctor în nutriție sportivă, prin urmare nu am acces la un laborator performant unde se pot testa exact efectele unui plan nutrițional. Mă rezum la măsurători clasice (kilograme, centimentri pierduți în anumite zone ale corpului unde se depun cel mai rapid kilogramele, respectiv, grăsimea) și starea de bine a clientului. Dar un lucru e sigur, dacă mânânci sănatos (fără exces de sare, zahar și grăsimi) și de toate, cât mai diversifict, nu ai cum să nu te simți bine!

Diferența dintre un plan nutrițional și o dietă magică e simplul fapt că totul e personalizat, calculat și recomandat în funcție de stilul de viață al clientului. Cum îmi place mie să glumesc – ”nu poți să mergi la o nuntă, să refuzi sarmalele și să ceri quinoa cu gratar de curcan.” Și nici nu poți să îți iei adio câteva săptămâni, cât e recomandată o dietă magică în general, de la o felie de tort, pentru că nu vei face decât să aduni frustrări și să nu îți dorești decât fructul oprit – dulcele, felia de tort. 

Ce îți oferă o dietă? Și observ cu tristețe că există și topuri ale celor mai în tendințe diete din 2017, de la diete indiene la diete sănătoase. Probabil îți recomandă doar alimente albe, doar fructe, marțea și doar legume, joia, doar carne sau doar grăsimi. Poate unele dintre ele îți asigură și gramajele însă nu strict pentru fiecare individ in parte. 

Ce îți oferă un plan nutrițional? De toate și strict pentru tine! În fiecare zi corpul nostru are nevoie de câte un pic din toate: fructe, legume, carne, lactate, cereale și semicereale. Sau mai exact, carbohidrați simpli (pentru energie instantă) carbohidrați complecși (pentru energie pe termen lung), proteine, grăsimi, minerale și vitamine. Și toate astea nu oricum ci în gramaje exacte pentru fiecare individ în parte, în funcție de vârstă, greutate, stil de viață și/sau numărul de ore de sport pe care le face pe săptămână. Și pe lângă toate aceste cifre exacte intervine supravegherea consultantului în nutriție, pentru că, din nou, fiecare dintre noi reacționează diferit la anumite alimente. Ce se întâmplă cu corpul nostru când nu îi oferim zilnic acest număr relativ exact de macro și micronutrienți? Dacă îi oferim mai puțin ne îngrăsăm, dacă îi oferim mai mult, ne îngrăsăm. Și asta nu ar fi o problemă, mai ales pentru cei care nu țin cont de greutate sau suplețe, în timp, cu vârsta, apar adevăratele probleme: afecțiunile de inimă, tiroidă, colon, care, ignorate pe motiv că nu avem timp sau răbdare, devin boli serioase. 

Explic și  … aici … mai pe larg diferențele dintre un plan nutrițional și o dietă magică. Îi spun magică pentru că mă refer la dietele care au efect rapid și nu i-au în calcul cele de mai sus. I se spune dietă în mod greșit însă, dar ne adaptăm la tendințe, pentru că dietă în fapt = ”În medicină și nutriție, termenul dietă se referă la un regim alimentar special, recomandat fie în cazul unei maladii fie, mai curent, pentru menținerea stării de sănătate, pentru păstrarea sau atingerea unei anumite greutăți corporale etc. O dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienți în anumite cantități și din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmează dieta și variază de la o dietă la alta.” – sursa. 

Singurele reguli care ar trebui să existe în ce privește o dietă sunt cantitățile. De aici și celebra expresie – consumul excesiv de zahăr, sare și grăsimi dăunează grav sănătății. 

Iar când vine vorba de sport lucrurile se complică. Fie că mergi la sală de trei ori pe săptămână, alergi seara sau dimineața de plăcere sau mergi la competiții sportive, aportul caloric crește și necesarul zilnic de macro și micro nutrienți se modifică în funcție de tipul de sport și câte ore îi aloci pe săptămănă. Și de aici pot aparea complicații serioase, din deficit nutrițional, care pot duce la diverse boli, sau clasicele: ”fac sport dar nu slăbesc” sau ”deși fac sport m-am îngrășat”, ”m-am lăsat de sport și m-am îngrășat” etc. Eu una sunt cel mai bun exemplu, vezi … aici … povestea mea. 

Sunt aici (sau pe nutritie@roxanaradu.com) dacă îți pot fi de folos cu un sfat, ai nevoie de un plan nutrițional ca să slăbești, să te îngrași, să te bucuri de sport mai bine, să îți îmbunătățești performanța sportivă sau doar să îți schimbi stilul de viață, pe viață, într-unul sănătos, care te va face să te întrebi dacă e normal să te simți așa de bine, fără stres! Și asta o spun din experiența mea și a clienților 🙂 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *