Nutriția Sportivă. Definiția.

În căutările mele românești pe internet, poate și din cauză că am studiat ”sports nutrition” în loc de nutriție sportivă, nu am găsit pentru aceasta o definiție. Plecând de la cele pe care le-am învățat la școală și definiția nutriției: ”știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți si alte substanțe din hrană (de exemplu, fitonutrienți, antocianine, taninuri, etc.) în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism. Include ingestia alimentelor, absorbția, digestia, biosinteza, catabolismul și excreția.” 

sau 

”Nutrition is the intake of food, considered in relation to the body’s dietary needs. Good nutrition – an adequate, well balanced diet combined with regular physical activity – is a cornerstone of good health. Poor nutrition can lead to reduced immunity, increased susceptibility to disease, impaired physical and mental development, and reduced productivity.” – World Health Organisation. 

Nutriția sportivă este o ramură specializată a nutriției care studiază importanța și efectele alimentației în performanța atleților, și aici aș adauga, și cei amatori și cei profesioniști. 

Nutriția este adaptată individului, depinzând de vârstă, sex și stil de viață, în timp ce nutriția sportivă, la fel de individuală, depinde și de sportul practicat, numarul de ore petrecute la antrenamente sau competiții și intensitatea acestora. 

Nutriția  sportivă incorect aplicată sau lipsa ei poate duce la accidentări, creștere în greutate și diverse afecțiuni de la cele mai simple la cele mai complicate. 

Nutriția sportivă corect aplicată printr-un plan nutrițional personalizat și frecvent monitorizat de un consultant sau specialist în domeniu poate duce la performanțe sportive, refacere mai rapidă, pierdere corectă în greutate prin arderea grăsimilor în plus și nu prin scăderea masei musculare, creșterea corectă a masei musculare, eficiență, aplicarea corectă a unui stil de viață sănătos și … mai multe … aici … 

Leave a Reply