Nutriția și Aurul la Amatori

Din 2014 de cand am inceput sa practic ciclismul la nivel de amatori am cochetat cu mountain biking, sosea si ciclocross si in timp, dupa multe ore si multi km, am ajuns la concluzia ca ce mi se potriveste cel mai bine este ciclismul de sosea si proba de contratimp. Tot in timp s-a conturat si obiectivul suprem – un titlul de campioana nationala la amatori sosea, proba de contratimp. Pentru ca cel mai bine merg pe plat, la sosea si contratimpul, considerat si proba adevarului, este concursul unde esti tu cu tine si dai tot ce ai mai bun. Si anul asta s-a intamplat sa pun, in sfarsit, mana pe titlul asta mult ravnit. Asta dupa incercarile repetate din anii trecut, cand in 2014 din lipsa de antrenament si forta am esuat la nationalele de sosea si la proba de contratimp din motive de sindrom de tract ilio-tibial, in 2015 am ajuns abia pe locul 3 si in 2016 mi-am fracturat clavicula si am lipsit motivat. In toti anii astia m-am antrenat si m-a antrenat sotul, Marc. Insa mereu mi-a lipsit ceva… si abia de la inceputul lui 2017 am inceput sa descopar ce anume – nutritia sportiva. Si nu neaparat pentru a merge mai bine ci mai ales pentru recuperare si, extrem de important pentru mine, evitarea accidentarilor.  Planul de antrenamente mi l-a facut Marc si dupa cum spune si el am incercat sa il respect in masura timpului liber pe care mi-l permite viata de ciclista amatoare:

Pe partea de nutritie am ales sa mananc cat mai curat, in general si mai ales in saptamana in care urma sa concurez la Campioantele Natinale de Sosea Amatori, sa evit carbohidratii complecsi clasici, paste si orez, si sa ma folosesc pe cat posibil de nutrientii din combinatiile de mai jos: 

Luni: cus cus, brocolli, morcov si sunca

Marti: naut, ardei si carne de curcan

Miercuri: quinoa, carne de curcan, mazare si gulie

Joi: amaranth, castravete, cas si carne de curcan

Vineri: linte neagra, prosciutto, vinete si zucchini

Esential in planul meu nutritional, si al oricarui sportiv, a fost si este numarul exact de calorii si procentele de macronutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. In cazul meu aveam nevoie zilnic de 20-30% grasimi, 30% proteine si minim 60% carbohidrati simpli (fructe si legume) si complecsi (cereale, pseudo cereale si leguminoase).  La micul dejun am consumat iaurt sau lapte cu cereale (ovaz, secara, orz, kamut, chia) si fructe. La cina completam necesarul caloric zilnic cu salate, branzeturi si seminte. Intre mese, la gustari, alte mereu alt fruct si prajituri proteice facute in casa dupa reteta de  … aici … 

Si cum ambele planuri au functionat restul a ramas in mana destinului. Sambata, a fost prima zi cu proba de fond: 

Si duminica, ziua adevarului cu proba adevarului:

La toate astea s-au adaugat si suplimentele fara de care la varsta mea, 37 de ani, recuperarea mi-ar fi mult mai grea si obiectivele mult mai greu de atins: vitamine, glutamina, BCCA, magneziu, beta-alanina, creatina. Cu rabdare, antrenamente, multe calcule pe partea de nutritie si multa ambitie si determinare sunt convinsa ca orice amator poate ajunge la genul asta de performanta. Conteaza enorm cat, cand, cum si ce manaci! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *