Făina de lupin, sursă de proteină pentru sportivi

Pentru vegani, vegetarieni, faină de lupin este o sursă excelentă de proteină. Și nu numai! Lupinul e o variantă ideală pentru orice sportiv, amator sau profesionist, și pentru cei dintre noi care preferă un stil de viață sănatos și diversitatea. Nu am găsit (încă) lupin la noi decât sub formă de faină și doar pe comandă online. 

Semințele mai multor specii de lupin au fost consumate de cel puțin 3000 de ani în Europa și peste 6000 de ani în zonele alpine ale munților Anzi, totuși, până relativ curând, lupinul – sub forma diferitelor specii care poartă acest nume generic – a rămas sălbatic sau semi-domesticit, datorită interesului scăzut și a informațiilor puține în rândul fermierilor, deși valoarea sa drept cultură de rotație a fost semnalată încă din Antichitate. Vechii egipteni îl cultivau și consumau, la fel populațiile preincașe din America precolumbiană. Romanii au scris despre el, căci foloseau culturile de lupin pentru a înbunătății calitatea solurilor. De fapt, numele botanic de astăzi, folosit în majoritatea limbilor, s-a păstrat din limba latină. Sursa

Făina de lupin conține multe fibre, nu are colesterol, gluten şi nici iritanți gastrici (spre deosebire de soia, care are o cantitate destul de mare de saponine). Semințele de lupin sunt probiotice, ajutând la dezvoltarea bacteriilor bune din organism atât de necesare mai ales dacă luăm antibiotice sau avem o alimentație săracă în fructe, legume sau iaurturi naturale. 

Lupin este unic prin conținutul său foarte mare de proteine (până la 40%) și fibre alimentare (32%). Este sărac în grăsimi (7%) și conține amidon minim. Are un indice glicemic foarte scăzut (GI) ceea ce înseamnă că este indicat și persoanelor care țin dietă sau care vor să slăbească.

Mai mult, semințele de lupin au proprietati probiotice, contribuind la dezvoltarea bacteriilor benefice din corp (acele bacterii atât de necesare mai ales dacă luăm antibiotice sau avem o alimentație săracă în fructe și legume ori iaurturi naturale). 
Făina de lupin prăjit poate fi adăugată în/la:
– shake-uri proteice,
– smoothie-uri c
– cerealele de dimineață
– în pâinea de casă
– brioșe
– chec
– dulciuri dietetice
– salate
Deoarece lupin nu are practic nici un inhibitor de tripsină, nu este absolut necesar să fie prelucrat termic. Făina de lupin poate fi consumată prin urmare și în shake-uri proteice sau smoothie-uri și rețete Vegan. 
 

Valori nutritionale medii per 100 g:

  • Proteine:                  39 g
  • Grasimi, din care:    7 g / acizi grasi saturati: 2 g
  • Carbohidrati:            13 g / din care zahar:     3 g
  • Fibre:                        32 g
  • Sodiu:                       15 mg
  • valoare energetica:  399 Kcal/ 1670 KJ

Leave a Reply