E anotimpul sa arzi grasimea!

E anotimpul sa arzi grasimea!

Am învățat la școală (detalii … aici) că toamna sau iarna sunt anotimpurile ideale pentru a slăbi (a arde grăsimi) sau a da jos kilogramele în plus de care nu are neapărat nevoie un sportiv (amator sau profesionist, țin eu să adaug) sau la care trebuie să renunțe pentru a obține rezultate mai bune în sportul pe care îl practică (fie la nivel de amator, fie că îl practică de plăcere, fie ca e profesionist). Și așa e și normal. Probabil că știi deja că fără sport nu slăbești. Nu e neapărat adevărat. Se poate slăbi și fără a face sport dar procesul e mai greoi, ia mai mult timp și de cele mai multe ori cei care fac asta renunță sau preferă dietele ”magice”. Dar nu despre asta țin să scriu ci despre a slăbi sănatos, adică a arde grăsimile surpulus fără a pierde masa musculară. A slăbi sănătos înseamnă că nu pui la loc, peste câteva luni sau câțiva ani, kilogramele pe care le-ai dat jos.

De ce toamna și iarna? Simplu. Atunci orice sportiv face pauza, încheie sezonul competitiv, nu se mai antrenează intens etc. Iar pentru cei care nu practică un sport ce implică un sezon competițional, ci doar merg la sală, e tot o perioadă ideală pentru a munci în plus și a obține mult discutata ”formă perfectă pentru sezonul estival”.

Lucrurile astea am avut ocazia să le testez personal în lunile în care m-am luptat cu kilogramele (de grăsime) pe care le-am ars. Vezi … aici … povestea mea. Mi-am început studiile de nutriție sportivă în ianuarie și am prelungit perioada cu un plan nutrițional adaptat pentru a slăbi până în noul sezon de ciclism, sportul pe care îl practic ca amator. Efectele secundare? La prima cursa m-a luat somnul înainte de finiș, cu detalii … aici … Motiv pentru care atunci când, în mai 2017, am început practica de consultanță în nutriție sportivă am încercat să recomand clienților să revină asupra ideii de a slăbi în extra sezon. De ce? Mai mult sport înseamnă un consum caloric mai mare decât în mod normal, consum care crește pe măsura intensității cu care practici sportul respectiv. Probabill știi și tu de diferențele astea și ce implică o oră de aerobic versus o oră de ”tras de fiare la sală”, sau o oră de alergat versus o oră de pedalat.

”Necesitátile energetice (cost energetic) ale unui adult sedentar sunt de aproximativ 2000-2800 kcal pe zi. Activitátile fizice din antrenamente si concursuri cresc costul energetic zilnic cu 500 päná la 1000 kcal pe orá ín functie de gradul de antrenament, durata tipul si intensitatea efortului. Din acest motiv el trebuie sá-si satisfacá nevoile energetice prin cresterea consumului alimentar ín vederea atingerii echilibrului dintre aportul zilnic de alimente si consumul energetic. Acest aport alimentar crescut trebuie realizat cu multá grijá atät privind elementele macronutriente (hidranti de carbon, grásimi, proteine cät si  elementele micronutriente (vitamine, minerale, oligoelemente) lucru care nu este íntotdeauna usor de fácut. Multe evenimente sportive sunt caracterizate de o intensitate foarte mare a efortului. Ca rezultat costul energetic chiar pe o perioadá scurtá poate fi extrem de ridicat. Maratonul, de exemplu are un cost energetic de 2500 – 3000 kcal functie de timpul necesar pentru a atinge linia de finish; acest cost se traduce prin 750 kcal/h la un atlet neprofesionist si la 1500 kcal/h la un atlet de elitá care terminá cursa ín cca. 2-2,5 ore. O cursá de ciclism profesional cum este de exemplu “Turul Frantei” necesitá cca.  6500 kcal pe zi, valoare care creste päná la 9000 kcal/zi ín ciclismul montan.” – studiu de referință – tratat ”Nutriție și Doping” de prof. dr. Avramescu Taina.

Pentru a arde grăsimi (a slăbi) ai nevoie de un plan nutrițional adaptat stilului tău de viață, sportului pe care îl practici, numarului de ore de sport pe care le faci săptămânal (fie 3 sau 20 de ore), vârstei și sexului. Știi probabil că bărbații consumă și au nevoie de mult mai multe calorii ca femeile, adolescenții sau copilașii.

De ce îi spun plan nutrițional și nu dietă? Pentru că dieta (după umila mea părere și din experiențele personale din trecut cu celebrele diete Atkins, Dukan ”mânănc doar zeamă de varză” etc) e doar o rețetă magică, disponibilă gratuit la toate colțurile de ziare, în reviste și online, deloc personalizată și folosită, cu rezultate, de marea majoritate pentru a slăbi extrem de rapid pentru ca apoi, după luni sau ani. să revină la greutatea inițială, sau mai rău să dezvolte boli sau diverse afecțiuni.

Și cum slăbesc? Eu îți fac un plan (implică calcule, grameje ce diferă de la carbohidrați la proteine sau lipide) tu îl urmezi cum poți (ai inclusă și o zi de trișat despre care îți pot da detalii la nutriție@roxanaradu.com) și slăbești 500grame – 1kg pe săptămână. Ce e mai mult de 1 kg nu e sănătos și nu face parte din practica mea. Eu personal am slăbit 11 kg în 5 luni.

Și cum fac să nu mă îngraș la loc? După ce ai ajuns la greutatea ideala (calculăm procentul de grăsime ideal pentru tine și nu depăsim limitele) ai nevoie de un alt plan nutrițional pentru a o menține. Adică trebuie să mânânci mai mult. Și cu cât faci mai mult sport trebuie să mânânci și mai mult. Diferența o fac alimentele pe care le consumi și compoziția lor.

Și ce mânânc? De toate! Și zilnic. Corpul are nevoie zilnic de un numar fix de calorii, macro nutrienți (carbohidrați, proteine, grăsime) și micro nutrienți (minerale și vitamine). Nu merge să mânânci azi 1 kg de pere care să te țină toată săptămâna. De asta dietele disociate lasă urme grave chiar și în subconștientul celor care le-au ținut. Una dintre clientele mele mi-a zis că nu vrea să mai vadă sau să mai audă cuvântul carne de vită pentru că a ținut o dieta în care a mâncat-o zilnic timp de câteva luni. Absurd. Eu folosesc și recomand clienților un meniu cu alimente cât mai diversificate (în funcție de accesul pe care îl au la gătit sau masa de prânz la birou) de la quinoa, tapioca la mango și mere românești. Un pic din toate și mereu diversificat. Bebelușilor și copilașilor le oferim ce e mai bun și mai sănătos, alimente cât mai puțin procesate și, sper eu, niciodată mâncare gătită pe super- repede – înainte (fast food). Și nouă? Nouă de ce nu ne oferim același tratament?

Cât costă? Un plan nutrițional (adică ce să mânci exact în 6 zile, a 7-a fiind ziua de trișat) ce include și consultații, sfaturi și indicații costa 200 de lei. După ce ai slăbit ai nevoie de un alt plan nutrițional (alt consum caloric și alte valori pentru nutrienți) care costa tot 200 de lei. Sau le poți avea la pachet! Pentru mai multe detalii scrie-mi la nutritie@roxanaradu.com  

 


1 thought on “E anotimpul sa arzi grasimea!”