Castelul Teleki, Gornești, Mureș

Castelul Teleki, Gornești, Mureș

Vizitat din exterior în decembrie 2014, nu l-am putut fotografia și în interior din motive de proprietate privată. Dar l-am bifat în lista lungă din proiectul viețiiRuins Photography

DSC07809

Gorneștiul este atestat documentar sub denumirea de Knezeg în 1319, când regele Carol Robert de Anjou donează domeniul voievodului Transilvaniei, Széchenyi Tamás. Mai târziu, domeniul ajunge în proprietatea familiei Erdélyi de Somkerék. Erdélyi István construieste aici, între 1462 și 1465, un castel medieval cu cinci turnuri, înconjurat de un șanț de apărare alimentat cu apă din râul Mureș. Accesul în castel se făcea pe un pod de cărămidă ce se continua cu un pod mobil. În 1477, un document emis de cancelaria lui Matei Corvin menționează castelul sub numele de Castrum Nostrum (regis) Gernyezegh. Continuarea … aici.

DSC07806

Transformat dupa nationalizare in sanatoriu TBC pentru copii si retrocedat in 2006, a intrat in posesia urmasilor familiei Teleki abia in 2011, pentru ca acum sa fie restaurat treptat, dupa posibilitati, si introdus in circuitul turistic. Continuarea … aici. 

DSC07812

Galeria foto completă … aici.