Nutriție Sportivă: 7 carbohidrați de care nu am auzit în viața mea

Carbohidrații. Principala sursă de energie a omului dar și principala sursă de stres a omului. Unii sunt răi, alții sunt buni, la carbohidrați mă refer, cu ei trăim greu și dacă nu îî controlăm și selectăm atent creștem în greutate și riscăm boli, fără ei nu putem trăi. Dar s-au scris destule tratate pe tema asta așa că nu mai intru în detalii. Sau dacă vrei să știi mai multe îți răspund cu mare drag dacă îmi trimiți un e-mail. În materialul asta am ales să mă leg de carbohidrații complecși, carbohidrații buni, cei bogați în fibre și care asigură energie pe termen lung, mai ales pentru sportivii, amatori sau profesioniști, de anduranță. 

Când, în 2014, am început să practic ciclismul, printre zecile de sfaturi pe care le-am primit a fost și ”mânâncă mulți carbohidrați”. Și, când am întrebat ce sunt, mi s-a răspuns senin cu ”paste și orez”. Și din 2014 până în 2017 am consumat paste și orez de nu vreau să mai aud de subiectul asta 🙂 Mulțumită cursurilor de nutriție sportivă și noii calificări am descoperit că există viață și dincolo de paste și orez. Enumăr mai jos doar 7, câte unul pentru fiecare zi a săptămînii, surse de carbohidrat complex, și cum să îi combini pentru un prânz sănatos. După ce i-ai încercat pe toți și îmi spui cum te-ai înțeles cu ei îți mai recomand ți altii 🙂 

Amaranthus, cunoscut ca și amarant era în trecut folosită de azteci și de incași, fiind cunoscută și prețuită de aceștia pentru calitățile pe care le descoperiseră la ea. Amarant-ul este o plantă benefică pentru sănătate, fiind una dintre cele mai nutritive alimente cunoscute și având o valoare proteică mai mare decât orezul, făina integrală de grâu, ovăz sau secară. Este foarte bogat în minerale (mangan, fier, zinc, fosfor, cupru), în calciu și vitamine (A, B, E, D), aminoacizi esențiali și nu conține gluten. Sursa – wikipedia. Se consumă în zeci de feluri sau în varianta ”sportivă” de mai jos, cu dovlecel la grătar și carne de curcan, tot la grătar. 

Bulgur, un aliment de baza în Orientul Mijlociu, din care se face tradiționalul tabouleh, e sățios, are o textură elastică și moale, gust de nucă și e mult mai delicios decât orezul. Ți-l recomand simplu, fiert, cu carne de porc la grătar, roșii și castraveți. 

 

Paste din susan. N-ai idee cât de bune sunt până nu le încerci.  Cum vrei tu sau în varianta sportivă,  fierte, cu somon afumat, sau la grătar, și brocoli fiert. 

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care creşte în ţările calde. Acesta poartă numele de „manioc” sau „cassava” în engleză, dar este cunoscut şi sub denumirilede „yuca” sau „mandioca”. Merge de minune cu lapte și miere de albine pentru mic dejun sau cină, iar la prânz o recomand în supa cremă de morcovi și/sau cu legume la gratar sau legume ușor călite în ceapă verde. 

Linte neagră. Datorita culorii ei negre și a formei , mai degraba rotunde, care aminteste de cea a caviarului a fost numita si “caviar vegetal”. Dintre toate tipurile de linte cea neagră are cel mai bun raport carbohidrat – proteină. O recomand fiartă cu brocoli, tot fiert, și carne de miel la grătar. 

Năut. Carbohidrat complex? Ei bine, da, auzisem de năut dar nu știam că poate înlocui cu succes (mult mai mult chiar) orezul și pastele. Și el, ca și lintea neagră, pentru raportul fabulos de carbohidrat – proteină e o sursa excelenta și pentru recuperarea de după antrenamente sau curse. Îl poți consuma simplu, fiert, cu carne de curcan la cuptor și ardei fierți în turmeric. 

Quinoa neagră. La fel ca în cazul linte neagră și năut, înlocuiește cu succes orezul sau banalele paste. De fabuloasele proprietăți nu mai spun. O recomand simplă, fiartă în puțină sare, cu carne de pui și zuchini la grătar. 

Poftă bună! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *